Menopauza: Voće koje je potrebno svakoj 50-godišnjakinji za jake kosti – Idealna količina

Šljive su se pokazale dragocjenima za žene u menopauzi i njihovu zaštitu od osteoporoze

Za žene u menopauzi se šljive nameću kao vrijedan saveznik za jake kostitvrde istraživači Sveučilišta Pennsylvania.

Nalazi studije objavljeni u Osteoporosis Internationalpredlažu da svakodnevna konzumacija šljiva usporava progresiju gubitka koštane mase vezan uz dob i smanjuje rizik od prijeloma, prema Mary Jane De Souza, profesorici kineziologije i fiziologije na Sveučilištu Pennsylvania State.

Ovo istraživanje je prvo randomizirano kontrolirano i 3D ispitivanje koji mjeri učinak voća na stanje kostiju (struktura, geometrija i čvrstoća).

Trošenje kostiju

Kosti se sastoje od dinamičnih tkiva koja su u stalnom procesu pregradnje. Specijalizirane koštane stanice uklanjaju staru kost i zamjenjuju je novom kosti. Štoviše, s godinama, tijelo gubi kost brže nego što je može stvoriti.

Ubrzani gubitak koštane mase može dovesti do osteoporozabolest u kojoj se smanjuje gustoća kostiju i mijenja njezina struktura, što je čini slabom i sklonom prijelomima.

Zašto su žene u menopauzi ranjivije?

The estrogena (hormon), smanjiti tijekom ove faze života i niže razine estrogena ubrzati gubitak gustoće kostiju. Istraživači izvješćuju da unatoč postojanju lijekova za osteoporozu, mnoge ih žene ne uzimaju.

Suhe šljive pogoduju i zdravlju kostiju sadrže bioaktivne spojeve (polifenoli) koji mogu ublažiti upalne puteve koji dovode do gubitka koštane mase.

Istraživanje

Istraživanje je trajalo 12 mjeseci i uključilo je 235 žena u postmenopauzi. Sudionici su kategorizirani u skupine prema njihovim prehrambenim karakteristikama. Prva skupina odnosila se na one koji nisu konzumirali šljive, a druga na one koji su dobivali 50 g. dnevno (4 do 6) i treći, oni koji su prije jeli 100 gr. (10 do 12) šljiva dnevno.

Svakih šest mjeseci sudionici su procjenjivani pomoću periferne kvantitativne kompjutorizirane tomografije (pQCT), koja omogućuje snimanje presjeka za mjerenje trodimenzionalne gustoće kostiju, geometrije kosti i čvrstoće kostiju.

Zaključci

  • Mjerenja gustoće i čvrstoće kostiju tibije, smanjena u kontrolnoj skupini žena
  • Oni koji su jeli barem četiri do šest suhih šljiva svaki danodržali su gustoću, snagu i strukturu kostiju
  • Žene koje jeli su šljive vidjeli su rezultate
  • THE unos 100 g. od šljiva je bilo pretjerano i obeshrabrio žene da nastave s njihovom konzumacijom.

“Uspjeli smo sačuvati kost u kortikalnoj kosti tibije koja nosi težinu, a održavanje kortikalne kosti i čvrstoće kostiju ključno je za sprječavanje prijeloma”, kako je učiteljica izjavila.

Pročitajte također:

Voće koje održava duh jakim i štiti od starenja

Četiri poteza za jake kosti koje sprječavaju osteoporozu

Slatki zalogaj koji regulira rad crijeva, jača kosti i snižava tlak

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki