Zagreba Lajfhaki

Mikrovalne pećnice sadrže mikrobe otporne – Kako se zaštititi

Jeste li znali da je mikrovalna pećnica leglo otpornih bakterija? Stručnjaci daju upute kako se nositi s njima i sigurno podgrijati hranu

Naš svakodnevni život uključuje mnogo uređaja koje uzimamo zdravo za gotovo, a jedan od njih je mikrovalna pećnica. Iako je njegova glavna namjena jednostavno zagrijavanje i kuhanje hrane, nedavna istraživanja otkrivaju jedan manje poznat, ali važan aspekt: prisutnost mikroba koji preživljavaju i razmnožavaju se na ovom svakodnevnom alatu.

Studija objavljena u Granice u mikrobiologijiy to otkrivaMikrobi koji žive unutar mikrovalnih pećnica posebno su otporni. Istraživači iz Španjolske otkrili su da su ti mikrobi toliko prilagođeni mikrovalnim uvjetima da nalikuju mikrobima koji se nalaze u ekstremnim okruženjima poput solarnih grijača tople vode.

Što su istraživači otkrili?
Studija se usredotočila na prikupljanje uzoraka mikroba iz 30 različitih mikrovalnih pećnica: 10 iz kućnih kuhinja, 10 iz zajedničkih kućnih prostora (kao što su uredi i istraživački centri) i 10 iz laboratorija. Istraživači su koristili dvije osnovne metode analize kako bi dokumentirali raznolikost mikroba: analizu DNK i uzgoj mikroba u posebnim medijima.

Rezultati su pokazali prisutnost 747 različitih rodova mikroba, raspoređenih među 25 rodova bakterija. Zapanjujuće, mikrobi pronađeni u laboratorijskim mikrovalnim pećnicama imali su najveću raznolikost i otpornost u usporedbi s onima u kućnim pećnicama. Neki rodovi, kao npr Nonomuraeapronađeni su isključivo u laboratorijskim okruženjima, dok su ostali, kao npr Klebsiella i Enterococcuspronađeni su samo u domaćim pećnicama.

Zašto je to važno?
Otpornost ovih mikroba povezana je s posebnim uvjetima koji vladaju u mikrovalnim pećnicama, poput topline i zračenja. Čini se da su ti uvjeti doveli do prirodne selekcije mikroba koji mogu preživjeti i napredovati u takvim okruženjima, što ih čini posebno otpornima.

Kako se boriti protiv otpornih mikroba
Iako klice koje se nalaze u mikrovalnim pećnicama ne predstavljaju posebno povećan rizik za naše zdravlje u usporedbi s drugim kuhinjskim površinama, higijena je i dalje važna. Stručnjaci preporučuju sljedeće:

Redovito čišćenje: Redovito koristite razrijeđenu otopinu izbjeljivača ili komercijalni sprej za dezinfekciju za čišćenje unutrašnjosti mikrovalne pećnice. To će pomoći u smanjenju rasta mikroba.
Obrišite nakon upotrebe: Obrišite unutrašnjost pećnice vlažnom krpom nakon svake uporabe kako biste uklonili sve ostatke hrane i spriječili razvoj klica.
Čišćenje prolivenih tekućina: Odmah očistite proliveno kako biste izbjegli stvaranje uvjeta pogodnih za rast bakterija.

Primjenom ove jednostavne taktike možemo smanjiti prisutnost rezistentnih mikroba i održati higijenu našeg prostora.

Pročitajte također

ECDC: Zabrinjavajuća rezistencija salmonele i kampilobaktera na antibiotike

Nevjerojatno: Otporne klice čak i na stropu zahoda u bolnicama

Antimikrobna otpornost: rastuća prijetnja ljudskom zdravlju

Exit mobile version