Millefeuille s kruškama i bademima, poslužen s čokoladnim umakom

Jedan od najpopularnijih slatkiša, millefeuille, u alternativnoj varijanti s kruškama i bademima, poslužen s čokoladnim umakom.

od Ioanne Stamoulos

Spremno za 1:20′

Materijali

8 listova kora za pecivo

kukuruzno ulje za mazanje lišća

1 šalica neslanih badema (s kožom), zdrobljenih

1 šalica smeđeg šećera

8 većih krušaka oguljenih i uzdužno prepolovljenih

2½ šalice slatkog Samian vina

2 komada zvjezdastog anisa

4-5 komada kardamoma (kardamom), slomljen

2 žličice juha od kukuruznog brašna

Za čokoladni preljev

125 g kuvertura u komadima

125 g biljno vrhnje

malo kardamoma u prahu

Za posluživanje

malo šećera u prahu

sladoled od vanilije (po želji)

Postupak

Zagrijte pećnicu na 190°C i pripremite kruške: složite ih licem prema dolje u lim za pečenje, pospite ih s pola šećera, prelijte vinom i stavite između anisa i kardamoma. Pecite ih u pećnici dok ne omekšaju.

Za to vrijeme stavite prvi list kore na ravnu tepsiju obloženu papirom za pečenje koji se ne lijepi. Nauljite ga kistom i pospite mljevenim bademima i smeđim šećerom. Pokrijte drugim listom kore i ponovite postupak da dobijete ukupno četiri lista. Škarama napravite dva paralelna reza duž listova i podijelite ih na tri trake. S također tri paralelna reza po širini listova, podijelite ih na dvanaest kvadratnih dijelova. Pokrijte drugim komadom papira za pečenje koji se ne lijepi.

Ocijedite kruške i premjestite njihov sok u lonac (ako nije 2 šalice, dodajte još malo vina) i nakon što ste umiješali kukuruzno brašno otopljeno u malo vode, prokuhajte i stavite. Dodajte mljevene bademe koji su vam ostali od listova.

Pleh s listovima stavite na donju rešetku pećnice i pecite ih pokrivene drugim plehom za težinu (koji stavite na gornju rešetku pećnice) 20-25 minuta dok ne porumene. Ponovite postupak još jednom sa preostalim listovima kore i sastojcima.

U međuvremenu pripremite čokoladni preljev: komadiće kuverture istresite u zdjelu i u loncu zagrijte biljno vrhnje dok ne zavrije. Prelijte ga preko čokolade, dodajte naribani kardamom i promiješajte.

Kada želite poslužiti, stavite četvrtasti komad pečene folije na tanjur za posluživanje. Polovicu pečene kruške oštrim nožem zarežite na tanke ploške po dužini. Lim premažite žlicom kreme pa rasporedite kriške kruške i žlicu čokoladnog preljeva. Pokrijte drugim komadom folije, vinskom kremom, kruškom i čokoladnim umakom. Završite završnim listom posipanim šećerom u prahu i odmah poslužite desert. Dodatni bonus na tanjuru je kuglica sladoleda od vanilije!

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki