Mljevena pita s povrćem | zarpanews.gr

Bogatog okusa, ova pita savršeno spaja meso s povrćem i prvoklasan je prijedlog za lagani ručak kod kuće ili u uredu. Popratite li ga zelenom salatom onda ste stvarno siti…

spreman za 1:45

od Ioanne Stamoulos

Materijali

1 paket kora za pitu

maslinovo ulje za mazanje listova

Za nadjev

500 g mljevena junetina

1 veći patlidžan narezati na kockice od 1 cm

1 poriluk (samo bijeli dio) prerezati po dužini i narezati

1 sitno nasjeckani luk

1 zelena paprika nasjeckana na kockice

1 Florin papar, narezan na kockice

2 rajčice naribane na ribež

1 žličica juha od paste od rajčice

1 šalica crnog vina

1 vezica peršina nasjeckanog

1 štapić cimeta

1½ šalice maslinovog ulja

Sol papar

Za kraj

1 šalica punomasnog mlijeka

2 jaja

1 kavena šalica maslinovog ulja

1 žličica juha od sezama

Postupak

Zagrijte 1/3 maslinovog ulja i pirjajte patlidžan dok ne omekša. Izvadite ga šupljikavom žlicom, dodajte još malo ulja i u tavu dodajte luk, poriluk i papriku. Pirjajte dok ne omekša pa dodajte preostalo maslinovo ulje i mljeveno meso. Nastavite pirjati povremeno miješajući drvenom kuhačom da se mljeveno meso ne zgrudva i dok ne promijeni boju.

Deglazirajte crnim vinom i nakon što je isparilo dodajte kockice patlidžana, naribanu rajčicu i pire od rajčice otopljen u malo vode. Posolite, popaprite, dodajte štapić cimeta i pirjajte dok mljeveno meso ne ostane u umaku. Izvadite štapić cimeta i dodajte peršin. Mljeveno meso ostaviti da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Srednji pleh za pečenje kistom namastite i rasporedite polovinu kore, jednu po jednu premažite maslinovim uljem. Ostavite listove da vire iz posude. Ulijte smjesu od mljevenog mesa, a listove koji strše okrenuti prema unutra premažite im rubove uljem.

Prekrijte pitu ostatkom listova koje ćete također namazati uljem, a one koji strše izrežite škarama. Pitu izrežite na četvrtaste komade (nož treba duboko seći), pospite je sezamom i pecite u pećnici pola sata.

U zdjeli umutite jaja s mlijekom i maslinovim uljem. Izvadite pitu iz pećnice, prelijte je smjesom od jaja i vratite u pećnicu. Nastavite peći dok pita ne porumeni. Poslužite toplo ili hladno.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki