Bogatog okusa, ova pita savršeno spaja meso s povrćem i prvoklasan je prijedlog za lagani ručak kod kuće ili u uredu. Popratite li ga zelenom salatom onda ste stvarno siti…
spreman za 1:45
od Ioanne Stamoulos
Materijali
1 paket kora za pitu
maslinovo ulje za mazanje listova
Za nadjev
500 g mljevena junetina
1 veći patlidžan narezati na kockice od 1 cm
1 poriluk (samo bijeli dio) prerezati po dužini i narezati
1 sitno nasjeckani luk
1 zelena paprika nasjeckana na kockice
1 Florin papar, narezan na kockice
2 rajčice naribane na ribež
1 žličica juha od paste od rajčice
1 šalica crnog vina
1 vezica peršina nasjeckanog
1 štapić cimeta
1½ šalice maslinovog ulja
Sol papar
Za kraj
1 šalica punomasnog mlijeka
2 jaja
1 kavena šalica maslinovog ulja
1 žličica juha od sezama
Postupak
Zagrijte 1/3 maslinovog ulja i pirjajte patlidžan dok ne omekša. Izvadite ga šupljikavom žlicom, dodajte još malo ulja i u tavu dodajte luk, poriluk i papriku. Pirjajte dok ne omekša pa dodajte preostalo maslinovo ulje i mljeveno meso. Nastavite pirjati povremeno miješajući drvenom kuhačom da se mljeveno meso ne zgrudva i dok ne promijeni boju.
Deglazirajte crnim vinom i nakon što je isparilo dodajte kockice patlidžana, naribanu rajčicu i pire od rajčice otopljen u malo vode. Posolite, popaprite, dodajte štapić cimeta i pirjajte dok mljeveno meso ne ostane u umaku. Izvadite štapić cimeta i dodajte peršin. Mljeveno meso ostaviti da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Srednji pleh za pečenje kistom namastite i rasporedite polovinu kore, jednu po jednu premažite maslinovim uljem. Ostavite listove da vire iz posude. Ulijte smjesu od mljevenog mesa, a listove koji strše okrenuti prema unutra premažite im rubove uljem.
Prekrijte pitu ostatkom listova koje ćete također namazati uljem, a one koji strše izrežite škarama. Pitu izrežite na četvrtaste komade (nož treba duboko seći), pospite je sezamom i pecite u pećnici pola sata.
U zdjeli umutite jaja s mlijekom i maslinovim uljem. Izvadite pitu iz pećnice, prelijte je smjesom od jaja i vratite u pećnicu. Nastavite peći dok pita ne porumeni. Poslužite toplo ili hladno.
časopis za masline.gr