Gotovi sladoled je dobar, ali i onaj “domaći” ima svoju draž i finoću. U ovom receptu dajemo mu okus kave, tj. moke, i garniramo ukusnim čokoladnim umakom.
Spremno za 25′
od SimoniKafiri
Materijali
3 žumanjka
100 g šećer u prahu
600 ml vrhnja sa 35% masti
1 žličica juhe od instant kave
2 žličice Bailey’s ili Kalhua juhe
Za čokoladni preljev
100 g čokoladni couverture u komadićima
100 ml svježeg mlijeka
50 ml kreme
2 žličice Bailey’s ili Kalhua juhe
Postupak
Žumanjke sa šećerom i kavom ulijte u zdjelu za miješanje i tucite dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte piće.
Istucite čvrsti šlag i pjenjačom 1/3 umiješajte u smjesu od jaja.
Novu smjesu ulijte u ostatak šlaga i umiješajte nježnim kružnim pokretima.
Konačnu smjesu premjestite u silikonski kalup ili metalni kalup obložen folijom i stavite u zamrzivač najmanje 6 sati.
Za pripremu čokoladnog preljeva: Stavite komadiće kuverture u zdjelu i zagrijte mlijeko s vrhnjem u kuhalu za vodu. Čim počne mjehurića preliti preko čokolade i miješati marizom dok se umak ne otopi i postane homogen, zatim dodati liker i još kratko miješati. Ostaviti da se ohladi.
Izvadite sladoled iz zamrzivača 15 minuta prije posluživanja, preokrenite ga na tanjur i narežite na ploške. Poslužite preliveno čokoladnim umakom.
časopis za masline.gr