Zagreba Lajfhaki

Morate li ponovno prati salatu u vrećici s tržnice?

Sve što trebate znati kada kupujete zapakirane salate i povrće. Trebate li ih prati ili ne?

Pakirano povrće poput gotovih salata u vrećici velika je pogodnost za domaćicu jer nam omogućuje pripremu obroka u minimalnom vremenu.

Cilj ovih proizvoda je osloboditi vas rezanja, sortiranja i čišćenja, a sastojci kao što su špinat, zelena salata, mrkva i lisnato povrće na vrhu su popisa želja potrošača.

Pogreška broj 1 koju radite s pakiranim povrćem

FDA (Food and Drug Administration) navodi da nema razloga za pranje proizvoda u vrećicama budući da su prethodno oprani i spremni za konzumaciju, nakon što su prošli poseban proces pranja. Umjesto toga, naglašava da sve proizvode koji nisu pakirani u vrećice treba temeljito isprati vodom kako bi se uklonila prljavština i bakterije.

Prema riječima stručnjaka, ne biste ih trebali ponovno prati jer postoji mala vjerojatnost da će njihovo pranje dovesti do nepotrebnog izlaganja bakterijama sa sudopera, pulta ili daske za rezanje u vašoj kuhinji.

Izvješće Interagency Collaborative for Food Safety Analysis ističe da 58% infekcija E. coli. dolazi iz hortikulturnih kultura, koje uključuju lisnato povrće i mogu izazvati mučninu, povraćanje, proljev i salmonelu.

“Nemojte ispirati lisnato povrće označeno kao prethodno oprano, triput oprano ili spremno za jelo jer riskirate ponovnu kontaminaciju iz svoje kuhinje”, kaže za self.com Ghaida Havern, stručnjakinja za sigurnost hrane pri Sveučilištu Michigan State Extension.

Rezano povrće ima tendenciju da se pokvari nakon što je izloženo kisiku jer gubi mnogo vitamina i više nije tako svježe. Zbog toga se pakirane proizvode preporuča potrošiti unutar 5-6 dana. Učinkovit način da saznate hoće li se povrće pokvariti jest potražiti bijele mrlje koje ukazuju da je upilo vlagu.

kraljica.gr

Exit mobile version