Zagreba Lajfhaki

Mozaik sladoled torta | zarpanews.gr

Jednostavna mozaik torta s domaćim sladoledom! Najmajčinski okus u slatkišima.

Senzacionalan recept koji će svakoga oduševiti zahvaljujući bogatoj podlozi od mozaika s domaćim sladoledom od vanilije!

od Argyrosa Barbarigoua

Materijali

Za bazu

125 gr. margarin ili maslac

4 žlice kakao zrnca

200 gr. (1/2 limenke) zaslađenog mlijeka

25 (3/4 pakiranja) prhkih kolačića

2 žlice konjak

Za sladoled

250 gr. (1 kutija) šlag od povrća

400 gr. (1 kutija) zaslađenog mlijeka

400 gr. (1 kutija) evaporiranog mlijeka

1 vanilija (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)

100 gr. mali kolačići punjeni čokoladom;

Za ukras

100 gr. pečeni lješnjaci

100 gr. rastopljena kuvertura

Provedba

Prvo napravimo podlogu od keksa.

U loncu na laganoj vatri otopite maslac, dodajte prosijani kakao i zaslađeno mlijeko.

Pomiješajte sastojke i maknite s vatre.

Dodajte mljeveni keks i konjak.

Dobro ih izmiješajte.

Smjesu rasporediti u obruč kalup od 26 ili 28 cm (veliki).

Zamrznite obrazac u zamrzivaču.

Za sladoled

U zdjeli stapnim mikserom istucite biljni šlag, najprije na laganoj brzini 1 minutu

Pojačajte mikser i tucite 3 do 4 minute dok se krema dobro ne zapjeni.

Dodavati malo po malo zaslađeno mlijeko i mutiti mikserom velikom brzinom 5 minuta dok dobro ne nabubri.

Na kraju dodajte vaniliju i smanjite brzinu miksera.

Malo po malo postepeno dodajte evaporirano mlijeko.

Ponovno uključimo mikser

Nastavite tući 2 do 3 minute dok tekuća krema za domaći sladoled ne nabubri i postane pjenasta.

Zamrznite sladoled na 1 sat ili dok se ne počne lagano stezati na stijenkama zdjele.

Napola smrznuti sladoled opet mutiti mikserom velikom brzinom dok se dobro ne zapjeni i gotovo udvostruči volumen.

Na kraju dodajte nadjevene kekse u komadima.

Pomiješajte ih kuhačom.

Sladoled (koji se još nije stisnuo) ulijte u podlogu od mozaika u kalupu.

Zamrznite tortu nekoliko sati dok se ne stvrdne i stabilizira.

Na kraju, prije nego se sladoled potpuno stabilizira, možemo dodati 4 žlice. dulce de leche, za impresivniji učinak i dodatni okus karamele.

Za posluživanje

Izvadite tortu u kalup za tart, dodajte cijele lješnjake i prelijte toplom otopljenom čokoladom.

Pustite čokoladu da se ohladi 2 do 3 minute nakon što se sladoled ohladio i izrezao na komade.

tajne

Domaći sladoled može dobiti okus kakav volite, odnosno dodati mu meringu, kakao, kikiriki, lješnjak, mastiku ili voćni pire.

Što više puta smjesu za sladoled zamrznete i tučete u mikseru, rezultat će biti pahuljastiji.

Proces koji se ponavlja radi poput aparata za sladoled, tj. smrzava se i miješa u isto vrijeme. Tako da na kraju imamo pahuljasti sladoled.

Uzmite si vremena, pustite da se sladoledna torta ohladi i dobro stegne prije rezanja.

Ostavite sladolednu tortu na radnoj plohi 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se lakše rezala na porcije.

Biljno vrhnje možete zamijeniti bilo kojim vrhnjem po želji.

Alternativno, možemo koristiti gotove sladolede – 1 l sladoleda od vanilije i 1 l čokoladnog parfe sladoleda i poslužiti na isti način kao što je gore opisano.

argiro.gr

Exit mobile version