Zagreba Lajfhaki

Moždani udar: Krivac se krije u našoj čaši – Opasna pića

Nova otkrića istraživanja ističu potencijalne rizike određenih izbora prehrane za zdravlje kardiovaskularnog sustava

Oni su neka od naših omiljenih pića i prate nas u različito doba dana. Stručnjaci, međutim, sada ističu da možda je vrijeme da preispitamo koliko često konzumiramo kavu, gazirana pića i pakirane voćne sokovejer novi dokazi istraživanja povezuju ova pića s povećanim rizikom od moždanog udara. Nalazi dolaze iz velikog istraživačkog projekta INTERSTROKE.

Analiza istraživača sa Sveučilišta Galway i Sveučilišta McMaster u Kanadi, koji je objavljen u Journal of Strokeuključivalo je gotovo 27.000 sudionika iz 27 zemalja, uključujući više od 13.000 ljudi koji su već prošli moždani udar. Istraživači su otkrili da su i bezalkoholna pića i pakirana pića s dodanim šećerom povezana sa značajno većim rizikom od moždanog udara.

“Krivci” piju

Istraživači su posebno otkrili da pijenje dva ili više gaziranih pića dnevno povećava rizik od moždanog udara za 22%. Štoviše, mnogi proizvodi od voćnih sokova, posebice oni napravljeni od koncentrata s dodanim šećerima i konzervansima, povezani su s 37% veći rizik od moždanog udara, uzrokovanog intrakranijalnim krvarenjem. Dvije čaše pakiranog voćnog soka dnevno povezane su s trostrukim rizikom od ove vrste moždanog udara, osobito kod žena.

Za razliku od opasnih pića, ispijanje više od 7 čaša vode dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od ishemijskog moždanog udara, tipa uzrokovanog krvnim ugrušcima.

Voditelj istraživanja, profesor Andrew Smyth sa Sveučilišta u Galwayu, istaknuo je važnost mudrog odabira pića koja konzumirate. “Nisu svi voćni napici isti – svježe cijeđeni sokovi nude dobrobiti, ali prerađeni voćni napitci s dodanim šećerom mogu biti štetni. Naše istraživanje naglašava da što češće netko konzumira bezalkoholna pića i pakirane sokove, to je veći rizik od moždanog udara.”rekao je karakteristično.

Što je s kofeinskim pićima?

U zasebnoj analizi, objavljenoj u Međunarodni časopis za moždani udaristraživači su promatrali odnos između konzumacije kave i čaja i rizika od moždanog udara. Studija je otkrila da visoka konzumacija kave (više od 4 šalice dnevno) povećala je rizik od moždanog udara, dok je umjerena konzumacija čaja bila povezana s nižim rizikom.

Posebno je velika dnevna konzumacija kave povećala rizik od moždanog udara za 37%. Međutim, ova povezanost nije pronađena za one koji su konzumirali manje od 4 šalice. S druge strane, predstavili su se oni koji su konzumirali 3-4 šalice crnog čaja 29% smanjen rizik od moždanog udara. Slično su se liječili i oni koji su pili 3-4 šalice zelenog čaja 27% manji rizik. Međutim, čini se da su te prednosti negirane dodajući mlijeko u čaju, što vjerojatno “blokira” djelovanje korisnih antioksidansa čaja.

“Visoki krvni tlak ostaje najkritičniji čimbenik rizika za moždani udar, no rizik se također može smanjiti izborom zdrave hrane i tjelesnom aktivnošću. “Ova studija dodaje vrijedne informacije o tome kako odabir određenih pića utječe na rizik od moždanog udara.” istaknuo je profesor Martin O’Donnell, jedan od voditelja studije sa Sveučilišta Galway.

Istraživači se zalažu za umjerenost i odabir zdrave hrane, predlažući smanjenje konzumacije bezalkoholnih pića i pakiranih voćnih sokova, umjerenu konzumaciju kave i čaja i izdašan unos vode.

Pročitajte također:

Koliko limenki gaziranih pića pijete tjedno? Broj koji povećava rizik od fibrilacije atrija i moždanog udara

Konzumacija slatkih pića kod djece i tinejdžera u porastu – Zemlje s najvećim unosom

Pretilost u djetinjstvu: krivo piće broj 1 koje naglo povećava težinu

Exit mobile version