Zagreba Lajfhaki

Mršavljenje: 6 savjeta kako izgubiti više kilograma – a ne vratiti ih

WELLNESS
DIJETA

Vodeći stručnjaci i istraživači za prevenciju i liječenje pretilosti otkrivaju šest promjena prehrane i načina života koje jamče siguran i uspješan gubitak težine

Vodeći stručnjaci i istraživači u području prevencije i liječenja pretilosti analizirali su podatke iz velike studije o prevenciji pretilosti i otkrili šest promjena prehrane i načina života za sigurno i uspješno mršavljenje. Ovo su nalazi studije POUNDS (Preventing Overweight by Novel Dietary Strategies), objavljene u hranjive tvari, i koji pružaju dragocjene uvide u ponašanja koja pomažu u dugoročnom mršavljenju i poboljšanju zdravlja.

Studija koju su proveli vodeći istraživački centri i institucije kao što su Pennington Biomedical Research Center i Harvard University School of Public Health, uključila je 811 ljudi, koji su podijeljeni u četiri skupine različitih prehrambenih obrazaca: s niskim udjelom masti i proteina, s visokim udjelom masti i proteina , s visokim udjelom masti, ali s malo proteina, i s niskim udjelom masti, ali s visokim udjelom proteina. Sve su dijete imale malo kalorija i zasićenih masti, dok su ugljikohidrati sadržavali 35% do 65% dnevnog unosa kalorija.

Nakon dvije godine, istraživači su otkrili sličan gubitak težine u svim skupinama (2,9-3,6 kg), koliko god ih je bilo detalje koji su činili razliku:

1. Visoka potrošnja proteina

Jedno od najvažnijih otkrića bila je njegova važnost povećana potrošnja proteina, što je bilo povezano s prosječnim gubitkom težine od 7,5 kg, tri puta više od težine onih koji su konzumirali manje količine makronutrijenata. Protein povećava postprandijalnu termogenezaodnosno tjera tijelo da sagorijeva više kalorija za svoju probavu u usporedbi s mastima i ugljikohidratima. Osim toga, protein povećava osjećaj sitostismanjujući ukupnu potrebu za hranom. Prema Georgeu A. Brayu, jednom od autora studije, proteini igraju ključnu ulogu u uspješnom dugoročnom mršavljenju.

2. Povećana potrošnja vlakana

Studija je također otkrila izravnu vezu između vlakana i gubitka težine. Sudionici koji su konzumirali više vlakana izgubio ih je cca 10,5 kggotovo dvostruko veću težinu od onih koji su konzumirali manje vlakana. Vlakna usporavaju probavu, povećavaju osjećaj sitosti i potiču oslobađanje hormona s anoreksijskim učinkom, poput GLP-1, hormona kojeg oponašaju dobro poznati lijekovi protiv dijabetesa i pretilosti, poput semaglutid.

3. Manje prerađena hrana

Smanjenje ultraprerađene hrane napravilo je značajnu razliku među pojedincima. Sudionici koji su jeli najmanje prerađenu hranu u prosjeku su izgubili 8,3 kg u usporedbi s 5,3 kg za one koji su ih češće uključivali u svoju prehranu. Visoko prerađena hrana manje je hranjiva i sadrži aditive koji stvaraju a lažni osjećaj gladistoga je važno dati prednost cjelovitim namirnicama poput voća, povrća i žitarica.

4. Raznolikost u hrani

Prehrana širokom paletom hranjivih namirnica također je pridonijela većem gubitku težine. Sudionici koji su u svoju prehranu uključili cjelovite žitarice, voće, povrće i mliječne proizvode s niskim udjelom masti ne samo da su izgubili više kilograma, nego također su smanjili opseg struka i tjelesnu masnoću. Zahvaljujući uključivanju mnogih namirnica sudionici su se osjećali ugodnije i lakše su se pridržavali dijete.

5. Povećana tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost odigrala je ključnu ulogu u održavanju mršavljenja. Svi su sudionici bili potaknuti da povećaju svoje korake pomoću pedometra. Povećanje tjelesne aktivnosti bilo je proporcionalno smanjenju tjelesne težine i masti, dok su sudionici koji nisu prihvatili intervenciju iskusili ponovno dobivanje na težini.

6. Kvalitetan san

Sudionici sa poremećaji spavanjakao što je nesanica, imali su tri puta veću vjerojatnost da će imati poteškoća s gubitkom težine. Nedostatak sna može uzrokovati promjene u mozgu i lučenju hormona te povećati želju za nezdravom hranom kao što je hrana s visokim udjelom masti i šećera.

Pročitajte također:

Zaboravite semaglutid i lijekove za mršavljenje: ovo su najučinkovitija vlakna za mršavljenje

Dijeta: Što više jesti da se “gube” masti a ne mišići

Kako ćemo lako smršavjeti jedući samo proteine ​​- Što se mijenja u mikrobiomu

Exit mobile version