Namirnice koje se trenutno mogu boriti protiv glavobolje

Kada se pojavi glavobolja, većina ljudi se okreće farmaceutskim pripravcima za brzo i trajno olakšanje. No jeste li znali da određena hrana može ublažiti, pa čak i spriječiti glavobolju?

Postoje neke mogućnosti koje sadrže hranjive tvari koje igraju ulogu u ublažavanju uobičajenih temeljnih okidača glavobolje, kao što su glad i dehidracija, napominje nutricionistica Maddie Pasquariello, MS, RDN, i predlaže hranu koja može pomoći u upravljanju glavoboljama.

Banane

Banane su bogate magnezijem koji može opustiti krvne žile i ublažiti glavobolju. Također su bogate kalijem, koji je ključni dio vaše ravnoteže elektrolita. Naravno, banane ponekad mogu uzrokovati glavobolju kod vrlo specifičnih organizama. Zato bi ih trebao izbjegavati mali postotak ljudi koji su primijetili da ih od jedenja banana boli glava, kaže Pasquariello.

Salate

Krastavac, špinat, zelena salata i celer mogu našem tijelu odmah dati izgubljenu hidrataciju jer su bogati vodom i vlaknima. A ako vam se čini nemoguće žvakati salatu kad vas nešto boli, onda vam predlažem da od nje napravite ukusan smoothie i nećete vjerovati kako će vam olakšati.

Hrana i piće s kofeinom

Iako kofein kod nekih ljudi može izazvati glavobolju, drugima može olakšati, ali samo ako je njihova glavobolja uzrokovana prestankom uzimanja kofeina. Kao što Pasquariello objašnjava, kofein sužava krvne žile u mozgu. Ako redovito konzumirate kofein i onda naglo prestanete, krvne žile se mogu previše proširiti, uzrokujući simptome glavobolje. A jedan od najbržih načina da se riješite glavobolje je konzumiranje malo kofeina.

Voće

Neko voće je bogato magnezijem i kalijem. Neka istraživanja pokazuju da kalij može pomoći u ublažavanju bolova migrene pridonoseći zdravijem funkcioniranju živaca. Banane su dobre za glavobolju jer osiguravaju dozu kalija, magnezija, vitamina B i složenih ugljikohidrata, koji pomažu u smanjenju glavobolje. Ako je glavobolja posljedica dehidracije, voće koje sadrži visok sadržaj vode može se boriti protiv glavobolje. Osim banana, možete dakle birati marelice, smokve, borovnice, dinje i lubenice.

Grah

Iako će svaka hrana pomoći u otklanjanju glavobolje od gladi, grah i mahunarke poput slanutka i crnog graha odličan su izbor. Oni su bogati vlaknima, proteinima i hranjivim tvarima. Grah je također bogat magnezijem, mineralom koji bi “mogao biti koristan u prevenciji migrena i glavobolja ili smanjenju njihove ozbiljnosti”, kaže Pasquariello.

A budući da se u sastojku može uživati ​​na mnogo načina, sigurno ćete pronaći recept za grah koji vam odgovara. Ubacite ih u salate, umiješajte u tjesteninu ili napravite pire u namaze. Također možete jednostavno kombinirati grah s rižom za lagani obrok za hvatanje gladi.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice podižu i stabiliziraju razinu šećera u krvi, kaže Casey Kelley, MD, ABoIM, osnivač i direktor Case Integrative Health.

Za početak, sadrže složene ugljikohidrate koji se postupno razgrađuju i omogućuju polagano, ravnomjerno otpuštanje glukoze. “Cjelovite žitarice (također) su izvrstan izvor vlakana, koja usporavaju probavu i apsorpciju ugljikohidrata, pomažući održati stabilnu razinu šećera u krvi”, dodaje ona. Iznimka je ako ste alergični ili osjetljivi na gluten, jer neke cjelovite žitarice (kao što je farro) sadrže gluten i mogu uzrokovati reakcije koje uključuju glavobolje, kaže dr. Kelley.

Lisnato povrće

Lisnato povrće sadrži niz elemenata koji doprinose ublažavanju glavobolje. Istraživanje je pokazalo da uzimanje magnezija može smanjiti bolove migrene jer mnogi ljudi koji pate od migrene imaju niske razine magnezija. Također kombinacija folne kiseline, B6 i B12 smanjuje simptome migrene. Lisnato povrće kao što je kelj, špinat, zelenjad sadrži sve ove elemente i niz drugih protuupalnih antioksidansa.

Ostalo povrće koje također može pomoći su gljive, zbog svojih potencijalnih protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Također, određeni spojevi pronađeni u gljivama, poput ergotioneina i antioksidansa, mogu imati neuroprotektivne učinke i pomoći u smanjenju upale u mozgu, potencijalno pružajući olakšanje od migrena i glavobolja. Ali isto vrijedi i za ciklu, koja je bogata nutrijentima poput mangana, kalija, vitamina C i folata, objašnjava dr. Kelley.

Fermentirana hrana

Poput kofeina, fermentirana hrana (kao što je kimchi, jogurt i miso) može biti uobičajeni okidač glavobolje kod nekih ljudi. Međutim, za druge, to može biti vrijedna komponenta upravljanja glavoboljom. Sve je to zbog visokog sadržaja probiotika, odnosno dobrih bakterija, koje pogoduju vezi između crijeva i mozga. To bi moglo biti povezano s protuupalnim učinkom hrane bogate probioticima, prema Pasquariellu. “Budući da su glavobolje i migrene povezane s upalom, fermentirana hrana može biti dio toga”, kaže on.

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki