Slani tart s jednostavnim sastojcima kojih nikad nema u našoj kuhinji i koji se često pokažu kao izvrsni saveznici u svakodnevnom kuhanju.
Htjeli smo i klasičnom slanom tartu dati novi oblik, zato smo ga okrenuli naopako… Recept prepuštamo vama i sigurni smo da ćete ga pripremiti već danas.
Materijali
1 pripremljeno lisnato tijesto
230 gr
250 g fileta tune u ulju (ocijeđenih oko 170 g)
650 g cherry rajčica
200 g tikvica
4-5 listova bosiljka
20 g šećera
1 režanj češnjaka
1 žličica sušenog origana
60 gr. maslinovo ulje
Sol papar
Provedba
Cherry rajčice i tikvice operite i narežite na krugove oko 1/2 cm nakon što im odstranite krajeve i ostavite sa strane.
U tavi zagrijte 30 g maslinovog ulja i kad se zagrije, dodajte cherry rajčice, šećer, sol i kuhajte na jakoj vatri 3-4 minute, tek toliko da se cherry rajčice karameliziraju, a da se ne otope. Kad su gotovi dodajte bosiljak i origano.
U drugoj tavi zagrijte 30 g ulja i propirjajte češnjak zajedno s tikvicama dok ne porumeni. Kad je spreman, začinite solju i paprom po ukusu i ostavite sa strane.
Ocijedite 6 do 7 fileta tune i uzmite oblik za tart, radijalno složite 5 fileta tune oblikujući zvijezdu, a između fileta rasporedite povrće počevši od vanjskih rubova s cherry rajčicama, a zatim napravite krug s tikvicama (izmjenične boje) i opet cherry rajčice.
U sredinu rasporedite tikvice. Nakon što završimo s prvim slojem povrća, dodamo ostatak povrća i na kraju ostatak fileta tune. Nakon što je nadjev gotov u kalupu za tart, uzmite lisnato tijesto, stavite ga preko kalupa dok ga potpuno ne prekrijete. Rubove preklopimo prema unutra i tako uhvatimo nadjev.
Pecite tart naopačke u pećnici na 200° oko 20 minuta ili dok površina ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji oko 10-15 minuta bez okretanja naopako, tako će se ohladiti i slegnuti.
Stavite tanjur malo većeg promjera i čvrsto ga stisnuvši na tavu, okrenite tart naopako na tanjur. Naopako okrenuti tart je spreman.
Uživati.
jenny.gr