Zagreba Lajfhaki

Naopako okrenuta torta s breskvama i majčinom dušicom

Pravimo kolače s ukusnim breskvama

Spremno za sat vremena

Materijali

Porcije: 8-10

3 zrele breskve

1 žličica slatkog svježeg timijana

Za slatkiše

60 gr. maslac sobne temperature, mekan

60 gr. šećer

1/2 žličice slatki cimet u prahu

Za tortu

70 gr. maslac sobne temperature, mekan

200 gr. šećer

150 gr. puno vrhnje, malo umućeno

1 žličica slatka tekuća vanilija

2 jaja, sobne temperature

190 gr. farina

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180°C na zraku. Breskve dobro operite i narežite na ploške debljine 0,5 cm, a kožicu sačuvajte.

Bombon: Zagrijte neprijanjajuću tavu na srednje niskoj temperaturi i dodajte Lurpak maslac, šećer i cimet. Dobro miješajte drvenom kuhačom nekoliko minuta, dok se šećer ne otopi i postane lijepa karamela.

U karamel dodajte kriške breskvi i majčinu dušicu, lagano promiješajte da karamel prođe svuda i maknite posudu s vatre. Pustite breskve i karamelu da se malo ohlade, au međuvremenu napravite smjesu za kolač.

Torta: Lurpak maslac zajedno sa šećerom mutiti u zdjeli miksera nekoliko minuta, dok smjesa ne postane bijela i pjenasta. Dodajte Arla mliječno vrhnje uz nastavak mućenja, zatim vaniliju i jedno po jedno jaje. Zaustaviti mikser, dodati prosijano brašno, u obrocima, i lagano kuhačom miješati neko vrijeme, dok se ne homogenizira u smjesi.

U maslacem namazan kalup promjera 24 cm rasporedite breskve u krug i prelijte ih pripremljenim karamelom. Smjesu za kolač prelijte preko breskvi i pecite oko 25-30 minuta. Provjerite je li torta pečena tako da zabodete nož u sredinu – trebao bi izaći suh. Inače ga pecite još 5 minuta.

Izvadite kolač iz pećnice i pričekajte da se potpuno ohladi prije nego što ga preokrenete na tanjur i poslužite.

časopis za masline.gr

Exit mobile version