Zagreba Lajfhaki

Napitak zdravlja i dugovječnosti: Zaustavlja starenje uz tri šalice dnevno

Ako volite kavu i njezine dobrobiti, nova bi vas studija mogla natjerati da razmislite o još jednom popularnom napitku čiji je cilj produžiti život

Među izborom hrane, tjelovježbe i općih navika koje potiču dugovječnost, kineski istraživači predlažu da ozbiljno razmislimo o konzumaciji drevnog napitka s brojnim i raznolikim zdravstvenim prednostima.

Kao što je istaknuto u najnovijoj studiji znanstvenika sa Sveučilišta Sichuan u Chengduu u Kini, objavljenoj u The Lancet Regional Health – Western Pacific, tri šalice čaja dnevno može biti usporavaju biološko starenje. Za vrijedne sastojke protiv starenja, prema njima, zaslužni su moćni spojevi skriveni u šalici čaja, kao npr. flavonoide. Osim toga, različite studije su zaključile da je crni čaj bogat tvarima povezanim s poboljšanjem zdravlja srca, crijeva i mozga.

Za ovu studiju znanstvenici su analizirali podatke 5998 Britanaca u dobi od 37 do 73 godine i 7931 osobe u dobi od 30 do 79 godina u Kini. Ovi su podaci dobiveni nakon što su ispunili upitnik o svojim navikama pijenja čaja, uključujući vrstu koju su konzumirali – poput zelenog, crnog, žutog ili oolonga (tradicionalni kineski čaj koji mršavi i kad sjednete) – i uobičajeni broj šalica pili su, pili su dan.

Istraživački tim zatim je napravio usporedbu između markera starenja sudionika, uključujući krvni tlak, kolesterol i postotak tjelesne masti, kako bi procijenio njihovu biološku dob.

Otkrili su da oni koji piju čaj pokazuju obrasce koji signaliziraju sporije biološko starenje. Vjerojatnije je da su ovi sudionici bili muškarci i vjerojatnije je da su pili alkohol, ali općenito su se držali zdravije prehrane, dok su pokazivali manje simptoma tjeskobe i nesanice.

“Umjerena konzumacija čaja pokazala je najjače prednosti protiv starenja među redovitim konzumentima čaja. S druge strane, oni koji su prestali piti čaj također su pokazali veći porast u ubrzanju biološkog starenja.” napominju istraživači.

Što se tiče sastojaka koji daju ova svojstva, navode da “polifenoli, glavne bioaktivne tvari u čaju, oblikuju crijevni mikrobiom, koji ima važnu ulogu u regulaciji promjena imuniteta, metabolizma i kognitivnih funkcija povezanih sa starenjem.”

Iako nije ispitano utječu li pojedine vrste čaja na biološko starenje, nisu uočene značajne razlike između čajopija u Velikoj Britaniji i Kini, gdje su zastupljeniji crni, odnosno zeleni čaj. Konačno, temperatura konzumiranog čaja nije imala utjecaja, a veličina šalica čaja koje su koristili sudionici nije zabilježena.

Čitaj više:

Napitak koji potiče rad mozga

Tropski čaj koji štiti i regenerira živčani sustav

Piće koje “daje” godine – Količina koja smanjuje rizik od smrti

Exit mobile version