Većina ljudi govori o opasnostima proizvoda samo u kontekstu nedostatka korisnih tvari i doprinosa debljanju.
No, neke namirnice, osim toga, negativno utječu i na mozak – usporavaju njegov rad, pa čak i izazivaju umor.
Koji se toksini nakupljaju u mozgu?
Pročitajte više o hrani koju trebate izbjegavati ako želite brinuti o svom mozgu.
Biljna ulja
Znanstvenici su 2017. godine proveli istraživanje i otkrili izravnu vezu između redovite konzumacije biljnog ulja s visokim udjelom omega-6 kiseline (takvo ulje uključuje repičino i suncokretovo) i povećanog rizika od razvoja Alzheimerove bolesti. Alternativa je korištenje maslinovog ulja.
Tuna
Kako riba može oštetiti mozak? Međutim, tuna, kao i sabljarka, sadrži mnogo žive. Ovaj element se može akumulirati u tijelu i negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Znanstvenici sa Sveučilišta u Južnoj Floridi (SAD) otkrili su da su kod ljudi s visokom razinom žive u krvi kognitivne funkcije mozga niže za 5%.
Slatka pića
Kratkoročno gledano, pića zaslađena šećerom, uključujući gazirana pića, sokove, pa čak i slatki čaj, povećavaju aktivnost mozga. Ali ako redovito konzumirate zaslađena pića, to može dovesti do razvoja upale u mozgu.
Hrana pržena u dubokom ulju
Treba početi s činjenicom da se u pripremi ove namirnice u pravilu koristi suncokretovo ili repičino ulje. Ali to nije sve: pržena hrana izaziva razvoj upalnih procesa u mozgu.
Kako biste izbjegli ove posljedice, pokušajte dati prednost svježoj, kao i pečenoj ili pirjanoj hrani.
Trans masti
Hrana s visokim udjelom trans masti predstavlja najveći rizik za zdravlje mozga. Osim toga, trans masti nepovoljno utječu na ljudski imunološki sustav, mogu pridonijeti razvoju pretilosti, dijabetesa i raka.
Alkohol
Suprotno uvriježenom mišljenju, čak ni najmanja porcija crnog vina nije apsolutno sigurna za ljudsko zdravlje. Što možemo reći o zlouporabi alkohola: u velikim količinama alkohol može oštetiti strukturu mozga./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!