Maline djeluju dijaforetski i antipiretično (snižavaju temperaturu), sadrže fruktozu, spojeve kemferola, pelargonidine, katehine, cijanidine, kvercetin, galnu kiselinu, antocijane i elaginsku kiselinu, te kalcij, željezo, magnezij, kalij i fosfor.
Stoga se od davnina koristi kao lijek protiv prehlade. Čaj se priprema od suhih i svježih plodova, kao pekmez ili mljevenih, sa šećerom.
Ali ne smijemo zaboraviti ni na još jedno svojstvo malina – mogu izazvati aritmiju i usporiti rad bubrega.
Ako ovako liječite gripu i prehladu, grdno griješite
Zato se ne preporučuju bolesnicima s kardiovaskularnim i bubrežnim bolestima.
I ovdje je važno ne zaboraviti da su tijekom prehlade i gripe srce i bubrezi, čak i kod zdravih ljudi, dodatno opterećeni, pa u takvim razdobljima nisu indicirani proizvodi koji stvaraju nove probleme.
Osim toga, maline su i prirodni antikoagulans, odnosno razrjeđivač krvi. Stoga ih se ne preporuča koristiti zajedno s uzimanjem antikoagulansa, što uključuje i aspirin – koji se često preferira kod prehlade.
Inače će se pojačati osjećaj umora, pojavit će se vrtoglavica, pa čak i krvarenje iz nosa.