“Nepoznati” vitamin koji daje dugovječnost – 10 namirnica koje ga sadrže

Nazivaju ga vitaminom mladosti i ljepote jer štiti kožu od preranog starenja, štiti srce i kosti. Nalazi se u raznim omiljenim orašastim plodovima. Otkrijte je!

Međutim, već znamo korisna svojstva vitamina C i vitamina D u pancirima Vitamin Ene toliko poznati vitamin, ima ključnu ulogu u dugovječnosti i očuvanju mladolikog izgleda.

Kao snažan antioksidans, vitamin E uključuje različite korisne spojeve za tijelo. Prema recenziji u časopisu Free Radical Research, ima sposobnost uklanjanja slobodnih radikala iz našeg tijela, koji oštećuju stanice i uzrokuju bolesti povećanjem razine oksidativnog stresa. Ali njegove prednosti ne prestaju tu:

Snažan imunitet

Sustavno uzimanje vitamina E također poboljšava imunološke reakcije. Prema recenziji objavljenoj u časopisu Nutrients, vitamin E pomaže regulirati proizvodnju i funkciju niza bijele krvne stanice koji su odgovorni za borbu protiv infekcija. Konačno, njegova antioksidativna svojstva također pridonose borbi protiv alergija, prema materijalu drugog istraživanja.

Zdrava i mladolika koža

Vitamin E također stvara zaštitnu mrežu oko kože protiv fotostarenje od UV zračenja, prema Journal of Molecular Medicine. Ali također učinkovito štiti od drugih kožnih bolesti, kao npr ekcem, vitiligo i akneprema meta-analizi objavljenoj u PLoS One.

Jake kosti

THE osteoporoza također se može spriječiti odgovarajućim količinama vitamina E, prema različitim studijama. Ali osim propadanja kostiju, još jedno stanje koje se javlja sa starošću je sarkopenija. Prema pregledu objavljenom u Nutrition Research, vitamin E može odgoditi gubitak mišićne mase i snage, kao i poboljšati regeneraciju mišića.

Kardiovaskularno zdravlje

Prema meta-analizi objavljenoj u Journal of Human Hypertension, davanje vitamina E djeluje kao regulator sistolički krvni tlak. Osim toga, prema drugoj studiji, pomaže u borbi upala te u regulaciji razine lipida u krvi, smanjujući rizik od ateroskleroze.

Međutim, kako ističu istraživači studije objavljene u Cureusu, još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da uzimanje vitamina E dovodi do prevencije kardiovaskularnih bolesti ili čak smrti od srčanih bolesti.

Koliko bismo trebali konzumirati dnevno?

Preporučena dnevna količina za osobe starije od 14 godina je 15 mg. Međutim, žene koje doje trebaju 19 mg, dok djeca imaju manje potrebe, počevši od 4 mg za dojenčad i rastući do 11 mg od devete do 13. godine.

Hrana bogata vitaminom E

Sjemenke suncokreta: 10 mg po porciji
Bademi: 7,3 mg po porciji
Lješnjaci: 4,3 mg po porciji
Crvi: 2,7 mg po porciji
Kikiriki: 2,4 mg po porciji
Avokado: 2,1 mg po porciji
Crvena slatka paprika (sirova): 1,9 mg po porciji
Abalone (morski puževi): 3,4 mg po porciji
Losos: 2 mg po porciji
Pastrva: 2 mg

Pročitajte također:

Ovi orašasti plodovi štite naše srce

Antioksidativno sjeme koje štiti srce i crijeva

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki