Zagreba Lajfhaki

Nikada ne jedite ove navodno zdrave namirnice ujutro, vode do pretilosti!

Poznati ruski nutricionist Mihail Ginzburg podijelio je s nama što ne smijete jesti ujutro. Utvrdio je koje su namirnice štetne za naš organizam u ovom dijelu dana, iako su same po sebi korisne.

Ginsburg preporučuje da se ujutro za doručak ne jede griz i rižina kaša.

Zobena kaša je glavni doručak u mnogim zemljama. No, nutricionistica ističe da se sve žitarice ne mogu smatrati zdravom hranom, pogotovo ujutro, kada o pojedenom doručku ovise mnogi važni fiziološki procesi u tijelu.

„Kaša je jedan od najpopularnijih vrsta doručka za djecu i odrasle. Međutim, nisu svi dobri za zdravlje”, rekao je nutricionist u intervjuu za News.ru.

Liječnik je naveo najštetnije žitarice ujutro – to su griz i riža. Ova jela u konačnoj verziji uključuju dodatak mlijeka ili vrhnja, šećera, maslaca – stoga mogu biti prekalorična. Istovremeno, sadrže mnogo rafiniranih ugljikohidrata, gotovo nimalo vlakana, stoga će ih tijelo vrlo brzo apsorbirati, a procesom takve asimilacije stvorit će se višak energije koji će se taložiti u masti.

Savjeti Petra Dunova o zdravoj prehrani

Ove žitarice pridonose naglom porastu šećera u krvi – griz i riža su toliko ozbiljno obrađene da u njima gotovo da nema hranjivih tvari, a njihova upotreba vrlo brzo dovodi do oslobađanja glukoze u krv.

Redovita konzumacija griza i rižine kaše čini osobu sklonom prekomjernoj tjelesnoj težini i hiperglikemiji, što je povezano s rizikom od razvoja drugih opasnih komplikacija, naglasio je Ginsburg.

“Griz i rižina kaša mogu potaknuti razvoj modernih bolesti, povećavaju se rizici od pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa tipa 2 i hipertenzije”, upozorio je stručnjak.

Specijalist preporuča jesti žitarice napravljene od “grubih” cjelovitih žitarica kao što su zob, ječam, biserni ječam ili smeđa riža.

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version