Zagreba Lajfhaki

Organizacija kuhinje: 9 koraka do urednih ormara i ladica

Kuhinja je često naše “kraljevstvo” iu njoj provodimo nekoliko sati, pogotovo ako smo ljubitelji dobre hrane. Upravo zato je često jako teško sve držati u jednom redu.

Uobičajena slika ormarića i ladica gurmana je da imaju previše stvari nagomilanih, do te mjere da ne može pronaći onu zakopanu staklenku začina koja mu treba ili ne može dohvatiti lopaticu koja je prekrivena hrpom drugih korisnih stvari ili krajnje beskorisnih alata.

No, stvari ne moraju biti takve, niti se moramo brinuti svaki put kada kuhamo i ne želimo gubiti vrijeme bez razloga. Ovim ćemo vam člankom dokazati da će, ako slijedimo neke jednostavne savjete, i naši ormarići i ladice biti uredniji, a njihov sadržaj uvijek lakše dostupan. Dakle, sve što trebate učiniti je slijediti naše upute korak po korak kako vam ih dajemo.

Generalno čišćenje za početak

Naši ormari u redovitim intervalima trebaju dobro čišćenje. Također, čak i ako mislite da nemate puno slobodnog vremena, jer ovo može trajati cijeli dan ili vikend, preporučujemo da ne preskočite ovaj korak.

Umjesto toga, svoje ormare možete čistiti malo po malo, počevši najprije s onima koje rijetko otvarate (i stoga su manje prljavi i neuredni), a završite s onima koje najčešće koristite.

Ako primijetite velike masne mrlje izvana, bolje je koristiti krpu od mikrovlakana namočenu u toplu vodu, a ne dobro poznatu otopinu vode i octa, jer iako je vrlo popularna, može promijeniti boju ili završni sloj. kabinet.

Skidanje i planiranje

Sada kada su naši ormarići osvježeni, polako izvucite sve uređaje i kuhinjske alate koje želite pravilnije organizirati. Ovisno o tome koliko ih ima, moglo bi pomoći da ih raširite na čistu krpu kako biste mogli dobiti dobru sliku onoga što je unutra.

Uz ovu cjelovitu sliku njihovog sadržaja, možete razlikovati što od njih donirati ili baciti, što zadržati i također što trebate kupiti.

Općeniti savjet je da najteže predmete i uređaje pospremite u svoje niske ormariće ili police, dok one koji se često koriste neka budu što bliže vašem štednjaku ili pultu na kojem pripremate obroke. Što se tiče praznih konusa, njih treba čuvati na višoj polici, idealno u blizini sušilice sudopera. Tako će lakše i brže otići nego oprani umjesto njih.

Stvorite dodatni prostor

Nešto što također trebate imati na umu je koliko je prostora dostupno. Ako nemate jako velik komad radnog prostora za udoban rad, trebali biste napraviti što više ormarića ili ako nema dodatnog prostora, ali ima malo slobodnog zida, razmislite o dodavanju dodatnih polica ili kuka za lakše je.

Vidljivost je sve

Svi smo sigurno bili u nevolji pokušavajući pronaći tu malu spravicu, samo da bismo stvorili još veći nered tražeći ostatak alata, što je rezultiralo ladicom koja se ne zatvara ili ormarićem koji se ne vidi njegov sadržaj iz mnogih staklenki. Kako da se riješimo ovog problema? Uvijek trebamo imati na umu kada otvaramo vrata ladice ili ormara da imamo potpunu vidljivost njenog sadržaja. Ako smo išta naučili iz naših savjeta, to je da kada imamo uredne police, hladnjake i smočnice, ne samo da si svakodnevni život činimo lakšim, već i ugodnijim i ljepšim.

Kako ćemo to postići? Ili povećanjem udaljenosti naših polica ili postavljanjem najviših staklenki i boca iza najbližih. Ako si možemo priuštiti, vrlo je praktična posuda za hranu s mehanizmom koji se izvlači tako da se može pristupiti i zadnjoj kutiji ili proizvodu.

Što se tiče alata koji nam stalno trebaju, poput lopatice ili hvataljki, dobro ih je pospremiti na neko mjesto na pultu ili na magnetsku traku za metalne predmete, kako bi nam bili odmah dostupni.

Označavamo

U redu, ne trebamo pretjerivati ​​s označavanjem svega čega se dotaknemo, ali ako svoju čvrstu hranu namjeravate isprazniti iz pakiranja i prebaciti u hermetički zatvorene posude, odaberite one slične veličine ili koje pristaju poput dijelova slagalice .

U tom slučaju naljepnice će vam olakšati da budete sigurni jeste li dobili šećer, a ne sol, ali i da se sjetite konačno upotrijebiti onaj začin koji biste inače probavili i zaboravili. Posljednji razlog za čuvanje naljepnica je da znate kada nešto ponestaje i kada biste to trebali zamijeniti ili obrnuto kada ne kupiti drugu ili treću kada vam ne treba i može vam isteći rok trajanja.

Ne ostavljamo nijedan prostor neiskorišten

Postoje mnoge šanse da niste u potpunosti iskoristili sve površine koje imate u kuhinji. Vrlo ozbiljno razmislite o dodavanju kuka za vješanje lonaca, tava i drugih korisnih predmeta kao što su ručnici ili rukavice za pećnicu (ovisno o tome koliko je velik ili mali vaš prostor). Na zid ili unutarnju stranu vrata ormarića možete zalijepiti magnetsku traku i na nju zalijepiti noževe, škare i druge korisne predmete.

Postajemo kreativni

Rasuti sve naše osnovne alate po ladici ne funkcionira dobro u praksi, jer se jako pomiješaju i na kraju ne pronađemo ništa, osobito one manje koji se lako izgube. Stoga je pametno rješenje kupiti posebne pregrade koje su dostupne u trgovinama kuhinjskog pribora. Tako ćemo moći na brz pogled vidjeti sav sadržaj ladice, a da ništa ne sakrijemo. Za još bolju vidljivost preporučamo da velike predmete postavite u sredinu, a manje na rubove i uglove.

Iskorištavamo svaki centimetar našeg prostora

Pokušajte dobiti što više prostora ne samo unutar svojih ormara, već i općenito u kuhinji kao prostoriji. Na primjer, svoje posuđe možete staviti u hrpu, jedno na drugo na polici, umjesto vodoravno, jedno po jedno, kao što je uobičajeno. Tako će zauzimati mnogo manje prostora. Prema tome, stakla istog dizajna mogu se umetnuti jedna u drugu. Također, rezne površine koje završe na dnu ladice i teško ih je pomaknuti odatle najbolje je držati u ladici.

Na kraju, stavili smo svoj osobni pečat

Super organizirana kuhinja ne znači da ne može imati i nekoliko ukrasnih predmeta. Umjesto toga, trebali biste dodati malo boje odabirom šarenog tepiha ispred umivaonika, lijepih ručnika koji vise na kukama, ali i nekoliko posuda sa začinskim biljem u kutu ili svježeg cvijeća u vazi.

časopis za masline.gr

Exit mobile version