Zagreba Lajfhaki

Orijentalni prilog koji snižava kolesterol i jača srce i kosti

Kremasta tekstura ovog predjela “rođena” je iz braka različitih nutrijenata, što rezultira malom nutritivnom riznicom – Dvije nutricionistice otkrivaju njegove najvažnije dobrobiti

Posljednjih godina općeprihvaćena pratnja s karakterističnom aromom istoka je humus. Osim svog profinjenog okusa, hummus je visoko na popisu najhranjivijih namirnica. “Napravljen od slanutka, humus je hrana bogata vlaknima s visokim udjelom biljnih proteina i esencijalnih minerala”, ističe Lee Cotton, certificirani dijetetičar.

“Darovi” humusa tijelu

  • Biljni proteini: Ovaj ukusni prilog nepresušan je izvor biljni proteinzahvaljujući svom sastavu od slanutka. Kako objašnjava nutricionistica, humus našem tijelu daje gotovo 8 grama proteina po porciji, što sprječava osjećaj gladi.
  • Kalcij, željezo, folat, cink i B vitamini: Budući da sadrži obilje folne kiseline (ključne za sintezu i popravak DNK), vitamini B i cink, stimulira imunološki sustav i regulira metabolizam. Također, kalcij je neophodan za zdravlje kostijuthe rad živaca i nju srce.
  • Vitamin E: Tahini u humusu, stvoren od sezama, daje nam ovaj vitamin, koji je odličan “antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala i očuvanje epitelnog tkiva”, prema Lee Cottonu.
  • Vlakno: Istraživanja pokazuju da su vlakna korisna za zdravlje srcathe funkcija probavnog sustava i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2
  • Zdrave masti: Maslinovo ulje od kojeg se također sastoji, pokazalo se povezanim s manji rizik od smrti od bolesti srca od mnogih bolesti, kako ističe Beth Warren, ovlaštena dijetetičarka.

Kako štiti tijelo

kolesterol: Istraživanja su potvrdila da slanutak doprinosi smanjenje “lošeg” LDL kolesterola. Istraživanje na 47 zdravih odraslih osoba pokazalo je da su oni koji su jeli slanutak umjesto pšenice imali 4,6% nižu razinu “lošeg” LDL kolesterola.

Upala: Sjemenke sezama, koje se često koriste u pripremi humusa, dokazano doprinose smanjenje upale u tijelu, smanjujući IL-6 i CRP, markere vaskularne upale, koji mogu biti visoki kod upalnih bolesti kao što je artritis.

Šećer: Njegova dobra ravnoteža proteina, masti i vlakana može poboljšati regulaciju šećera u krvi. Također prema nutricionistici Beth Warren, snižava glikemijski indeks, štiteći od dijabetesa.

Pročitajte također:

Kolesterol: Grimizno voće koje “otapa” masnoće u arterijama – Djeluje u 60′

Četiri tajne prehrane koje će produžiti životni vijek za jedno desetljeće

Demencija: Pet namirnica koje smanjuju rizik za 40%

Exit mobile version