Osam namirnica koje ne bi smjele nedostajati na našem tanjuru za jak um i snažno pamćenje do starosti

Prehrana ima ključnu ulogu u njegovom održavanju optimalna funkcija mozga. Srećom, priroda nudi brojne namirnice koje nisu samo ukusne, već i korisne za zdravlje mozga. Otkrivamo vam, na temelju istraživanja, namirnice koje najviše daju energiju za mentalno zdravlje.

1. Borovnice

Bogata je u antocijaniniklasa antioksidansa koji pomažu u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upala, bpoboljšanje njegovog rada. Pregled u Brain, Behavior and Imunity zaključio je da borovnice poboljšavaju kratkoročno, dugoročno i prostorno pamćenje.

2. Masna riba

Masna riba, poput skuše, lososa i sardina, bogata je ω-3 masne kiseline, polinezasićene masti s protuupalnim djelovanjem. Naime, djeluju protiv upala i štite mozak jer su strukturni element staničnih membrana mozga. Omega-3 masti također su povezane s nižim razinama β-amiloidajedan od patoloških proteina uključenih u njegovu manifestaciju Alzheimerova bolest.

3. Zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće, poput avokada, crvene paprike, šparoga, manga, bundeve, kao i sjemenke i orašasti plodovi, bogato vitaminom E. Vitamin E također je jedan od najboljih antioksidansa u našem tijelu štiti stanice od oksidativnog stresa, proces uzrokovan slobodnim radikalima čak i u mozgovima ljudi s Alzheimerovom bolešću. Mozak je posebno osjetljiv na oksidativni stres, koji je povezan sa starenjem i glavni je uzročnik kognitivnog pada.

4. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke još su jedan bitan dodatak koji se lako može uklopiti u grickalice i obroke. Bademi, lanene sjemenke i chia sjemenke su bogata antioksidansima i zdravim mastima. Djeluju kao kontinuirana opskrba mozga energijom i podržavaju kognitivnu funkciju.

5. Jaja

Jaja sadrže kolin, važan nutrijent koji proizvodi acetilkolin, neurotransmiter za pamćenje i spoznaju. Nije slučajno da ga istraživanja ističu kao nutritivni sastojak koji pobjeđuje starenje mozga. Osim toga, jaja su odličan izvor proteina, budući da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Studije su pokazale da adekvatan unos proteina može spriječiti kognitivni pad s godinama.

6. Kurkuma

Kurkuma sadrži aktivni spoj kurkumin, koji ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Pokazalo se da kurkumin poboljšava pamćenje i može igrati važnu ulogu u smanjenju rizika neurodegenerativne bolesti.

7. Đumbir

Đumbir ima sastojke sa antioksidativno djelovanje štite neurone od oksidativnog stresa. Istraživanje je pokazalo da konzumacija hrane s antioksidansima pomaže u sprječavanju demencije i bolesti poput Alzheimerove bolesti štiteći od oksidirajući stres

8. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži mnoge spojeve koji jačaju živčani sustav, kao npr kofeinthe flavonoidi i drugi antioksidansi. Prijašnja istraživanja pokazala su da flavonoli kakaovca imaju blagotvoran učinak na povećanje dotoka krvi u mozak.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki