Zagreba Lajfhaki

Osam prirodnih načina za borbu protiv probavnih smetnji

Blagdanske dane karakteriziraju brojni obiteljski stolovi i izlasci koji utječu na naše prehrambene navike jer češće i u većim količinama konzumiramo masnu hranu. To uzrokuje nelagodu i osjećaj probavnih smetnji kod ljudi koji imaju osjetljiv želudac.

Probavne smetnje navodno pogađaju više od četvrtine stanovništva i zdravstveni su problem koji pogađa sve dobi. To nije bolest već niz simptoma kao što su oticanje, nadutost, mučnina i bolovi u trbuhu. Neki ljudi imaju probavne smetnje svakodnevno ili čak sa svakim obrokom, drugi to rjeđe, ali nažalost to je problem koji može postati kroničan. Ali dobra je vijest da postoje mnogi prirodni načini za poboljšanje simptoma.

Ali kako nastaje probavna smetnja?
U normalnim okolnostima tijekom konzumiranja hrane odvija se zdrava peristaltika. Peristaltika je nevoljna kontrakcija i opuštanje mišića koji guraju hranu kroz jednjak u želudac i crijeva. Kada se peristaltika ne odvija optimalno, procesiranje hrane u probavnom sustavu se usporava i uzrokuje probavne smetnje.

Koji su uzroci?
Najčešći uzroci probavnih smetnji su alergije i intolerancije na hranu, upala želuca ili dvanaesnika, prekomjerno lučenje kiseline, neželjene nuspojave određenih lijekova, psihološki čimbenici te infekcija Helicobacter pylori.

Također naše prehrambene navike poput brzog jedenja, alkohola, začinjene hrane, previše kofeina i pušenja mogu uzrokovati probavne smetnje.

Konačno, rjeđi uzroci probavnih smetnji su hijatalna hernija, kolecistopatije, pankreatitis, gastropareze, bolesti štitnjače, neke kardiovaskularne bolesti i rak.

Koji su simptomi?

Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, kiseli okus u ustima, nadutost (osjećaj punoće u želucu), plinovi, osjećaj žarenja u jednjaku, mučnina, povraćanje i rijetko proljev.

Dijagnoza i liječenje
Dijagnoza dispepsije obično se postavlja na temelju anamneze bolesnika, fizikalnog pregleda i ponekad gastroskopije, dok je ponekad potreban i pregled na helicobacter infekciju, kao i pretrage krvi ili stolice. Najčešći konvencionalni tretman probavnih smetnji su neki antacidi, ali nakon dugotrajne upotrebe oni će vjerojatno izazvati nekoliko neželjenih nuspojava, iz tog razloga moramo obratiti posebnu pozornost na prehrambeno liječenje simptoma probavnih smetnji. Konačno, ako postoji infekcija u želucu od
Helicobacter pylori tada će liječnik vjerojatno propisati antibiotike za liječenje infekcije.

Prirodni načini suočavanja

1. Đumbir
Kad je riječ o ublažavanju probavnih smetnji, đumbir je prednjačio jer je istraživanje zaključilo da đumbir pomaže želucu da brže otpusti svoj sadržaj u tanko crijevo.

2. Artičoka
Studija iz 2015. pokazala je da ekstrakt artičoke također može poboljšati simptome probavnih smetnji.

3. Paprena metvica
Paprena metvica je popularna aromatična biljka koja značajno pridonosi probavnom procesu. Djeluje protuupalno i antiseptički, a njegova rashlađujuća svojstva smiruju cijeli probavni sustav.

4. Duševni mir
Opuštanje uma i tijela može drastično pomoći u smanjenju učestalosti simptoma probavnih smetnji. Tjelesne vježbe, joga, masaža, šetnja prirodom, česta topla kupka u kadi mogu pomoći u rješavanju probavnih smetnji.

5. Izbjegavanje hrane koja pogoršava probavne smetnje
Izbjegavajte začinjenu, masnu i prerađenu hranu. Također ograničite kavu, laktozu, kiselu hranu i lisnato tijesto

6. Promjena navika tijekom jela i navika nakon jela

  • Izbjegavajte velike obroke i pridržavajte se rasporeda malih čestih obroka
  • Žvačite zatvorenih usta
  • Ne pričajte dok žvačete
  • Jedite polako i dobro žvačite hranu
  • Nikada nemojte leći odmah nakon jela
  • Izbjegavajte jesti kasno navečer
  • Pričekajte najmanje tri sata nakon jela prije spavanja
  • Izbjegavajte usku odjeću i pojaseve
  • Držite glavu podignutu tijekom spavanja uz pomoć jastuka

7. Izbjegavajte protuupalne lijekove (NSAID), antibiotike i druge lijekove

8. Prestanite s lošim navikama
Pušenje i pijenje alkohola dvije su najgore navike ako imate simptome probavnih smetnji jer su to dva čimbenika koja mogu uzrokovati simptome ili uvelike pojačati simptome koji već postoje.

Exit mobile version