Osobuko s crnim vinom i začinima

Raskošan recept s osomboukom koji možete poslužiti i za svečanim, obiteljskim stolovima.

Porcije: 4-6

Materijali

Za seronju

4 porcije osobeko

30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 glavice luka nasjeckane

2 češnja češnjaka nasjeckana

2 mrkve, nasjeckane

3 klinčića

4-5 zrna pimenta

1 štapić cimeta

¼ žličice sjemenke slatkog divljeg kima

1 list lovora

2 narančine kore

200 ml kvalitetnog crnog vina

150 ml soka od paradajza

150 ml domaćeg ili ohlađenog mesnog temeljca

Sol papar

Za rižu

7-8 čestica kozanskog žumanjka

¼ žličice slatka kurkuma

1 žličica žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 glavica luka nasjeckana

100 g sušeno voće (marelice, datulje, itd.)

1 žličica juhe od pinjola

2 žličice žlice indijskih oraščića, izlomljenih

2 žličice juha od crnog ribiza

¼ žličice slatki cimet

300 g riža za pilav, kuhana

100 g uljani sir

1 žličica žlice maslaca

Sol papar

Postupak

U loncu pirjajte meso na maslinovom ulju na jakoj vatri dok ne poprimi boju sa svih strana. Dodajte luk, češnjak i mrkvu, miješajući lopaticom 1 minutu.

Dodajte začine, koricu naranče i deglazirajte vinom. Pustite da alkohol ispari pa dodajte sok od rajčice, temeljac te sol i papar.

Pokrijte poklopcem i pirjajte na laganoj vatri 2,5 do 3 sata dok se umak ne zgusne, uz redovito provjeravanje tekućine.

Za rižu: U 150ml vruće vode potopiti mrlje od kozanijevog žumanjca i kurkume. U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk, suho voće, pinjole, indijske oraščiće i grožđice uz stalno miješanje dok luk ne porumeni. Dodajte začine, aromatičnu vodu, kuhanu rižu, sol i na kraju maslac i naribani sir.

Poslužite odmah na tanjure uz osombouko.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki