Raskošan recept s osomboukom koji možete poslužiti i za svečanim, obiteljskim stolovima.
Porcije: 4-6
Materijali
Za seronju
4 porcije osobeko
30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 glavice luka nasjeckane
2 češnja češnjaka nasjeckana
2 mrkve, nasjeckane
3 klinčića
4-5 zrna pimenta
1 štapić cimeta
¼ žličice sjemenke slatkog divljeg kima
1 list lovora
2 narančine kore
200 ml kvalitetnog crnog vina
150 ml soka od paradajza
150 ml domaćeg ili ohlađenog mesnog temeljca
Sol papar
Za rižu
7-8 čestica kozanskog žumanjka
¼ žličice slatka kurkuma
1 žličica žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 glavica luka nasjeckana
100 g sušeno voće (marelice, datulje, itd.)
1 žličica juhe od pinjola
2 žličice žlice indijskih oraščića, izlomljenih
2 žličice juha od crnog ribiza
¼ žličice slatki cimet
300 g riža za pilav, kuhana
100 g uljani sir
1 žličica žlice maslaca
Sol papar
Postupak
U loncu pirjajte meso na maslinovom ulju na jakoj vatri dok ne poprimi boju sa svih strana. Dodajte luk, češnjak i mrkvu, miješajući lopaticom 1 minutu.
Dodajte začine, koricu naranče i deglazirajte vinom. Pustite da alkohol ispari pa dodajte sok od rajčice, temeljac te sol i papar.
Pokrijte poklopcem i pirjajte na laganoj vatri 2,5 do 3 sata dok se umak ne zgusne, uz redovito provjeravanje tekućine.
Za rižu: U 150ml vruće vode potopiti mrlje od kozanijevog žumanjca i kurkume. U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk, suho voće, pinjole, indijske oraščiće i grožđice uz stalno miješanje dok luk ne porumeni. Dodajte začine, aromatičnu vodu, kuhanu rižu, sol i na kraju maslac i naribani sir.
Poslužite odmah na tanjure uz osombouko.
časopis za masline.gr