Hladnjak je jedan od izuma koji nam olakšava život. Stavljena u njega hrana se sporije kvari. Istodobno, međutim, ako tamo ostanu dulje vrijeme, mogu postati kancerogeni.
Ovog povrća ima u gotovo svakom hladnjaku, no znate li kako djeluje na pluća
Ali postoji jedna namirnica koju prije konzumacije morate ostaviti na hladnom preko noći. Ovaj proizvod snižava šećer u krvi.
Možda je iznenađenje, ali prema jednoj kineskoj publikaciji, riža ne samo da se može, nego čak i treba ohladiti prije konzumacije.
Evo razloga za to:
1. Snižava šećer u krvi
Riža se sastoji od škroba koji se pretvara u glukozu koja podiže šećer. S vremenom škrob u njemu postaje otporni škrob koji se sporo probavlja pa neće povisiti razinu šećera u krvi.
Nepušači nisu osigurani! Koji su rani simptomi raka pluća?
2. Može pomoći u smanjenju rizika od tumora
Rezistentni škrob se ne otapa u želucu, već ulazi u crijeva, gdje se u interakciji s bakterijama stvara posebna kiselina. Jača imunitet crijevnih stanica i suzbija rast karcinoma.
3. Djeluje kao prirodni laksativ
Otporni škrob može stimulirati gastrointestinalni motilitet i potaknuti rad crijeva, čime se sprječava zatvor. Istraživanja pokazuju da se sadržaj rezistentnog škroba u riži koja se jedan dan čuva u hladnjaku povećava s 4% na 14%. Ali ne smijete ga ostaviti predugo u njemu kako biste izbjegli opasnost od trovanja. Rižu je najbolje potrošiti u roku od dva dana./zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!