Zagreba Lajfhaki

Otkrivena je misterija stara tisuću godina o ispijanju crnog vina

Znanstvenici iz SAD-a otkrili su tisuću godina staru misteriju vezanu uz ispijanje crnog vina. Novu studiju proveli su stručnjaci sa Sveučilišta u Kaliforniji i objavili je u časopisu Scientific Reports.

Stručnjaci su otkrili zašto čak i mala količina crnog vina može izazvati glavobolju. Prema riječima stručnjaka, razlog tome leži u spoju flavanol, ili drugim riječima “kvercetin”.

Ovaj spoj u grožđu može promijeniti način na koji tijelo prerađuje alkohol. Spoj kvercetin u crvenom grožđu je obilniji kada je izloženo puno sunca. To znači da su skuplja crna vina lošija za ljude sklone glavoboljama od jeftinih, rekao je profesor Andrew Waterhouse sa Sveučilišta u Kaliforniji.

“Kad vam uđe u krv, vaše tijelo ga pretvara u drugačiji oblik koji se zove kvercetin glukuronid”, dodao je Waterhouse.

Crno vino protiv astme i otitisa

Neki su stručnjaci skeptični prema novoj studiji. Profesor Roger Corder, stručnjak za eksperimentalne tretmane na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, rekao je da je poznato da jeftina vina uzrokuju više glavobolja, pa bi bilo korisnije proučiti neke od aditiva koji se za njih koriste.

Postoji nekoliko teorija o glavobolji koju uzrokuje crno vino, a koja se može javiti i do 30 minuta nakon što popijete malu količinu. Prema nekima, upravo sulfiti povećavaju trajnost. Ipak, više ih ima u slatkim bijelim vinima nego u crvenim. Iako su neki ljudi alergični na njih, malo je dokaza da su oni krivi za glavobolje.

Drugi mogući krivac je histamin, spoj koji se više nalazi u crvenim vinima. Histamin može proširiti krvne žile i uzrokovati glavobolju. No, za to nema apsolutnih dokaza, poznato je da ljudi iz istočne Azije teže podnose alkohol zbog gena koji utječe na metabolički enzim aldehid dehidrogenazu. Moguće je da glavobolje izazvane vinom imaju slično objašnjenje.

Čaša crnog vina dnevno = sat vremena u teretani

Znanstvenici su u laboratoriju dokazali da kvercetin može neizravno blokirati djelovanje aldehid dehidrogenaze putem jednog od svojih metabolita. Međutim, kvercetin postaje problematičan samo kada se pomiješa s alkoholom. Nalazi se u mnogo voća i povrća, a prodaje se čak i kao dodatak prehrani zbog svojih protuupalnih svojstava.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version