Zagreba Lajfhaki

Ovaj sendvič “voli” naša srca

Vjerojatno već znate koja je hrana loša za vaš kardiovaskularni sustav, a to uključuje hladno meso, masno meso, umake i prženu hranu. Ali koliko dobro znate koja je hrana dobra za vaše srce? Kad biste htjeli pripremiti sendvič prijatan srcu, što biste sadržavali?

Stručnjaci nam daju odgovor i objašnjavaju da određene hranjive tvari – poput kalija, dobrih masnoća i antioksidansa – blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sustav i ne bi smjele nedostajati na našem svakodnevnom stolu. Na temelju njihovih savjeta pogledajte što bi trebao sadržavati ovaj zdravi sendvič:

Integralni kruh

Cjelovite žitarice važan su izvor vlakana, njihova se povećana konzumacija povezuje s boljom regulacijom krvnog tlaka i kolesterola.

Zelena salata ili rajčica

Drugi važni izvori vlakana su voće i povrće, stoga sendviču svakako dodajte krišku zelene salate ili dvije kriške rajčice.

Masline ili losos

Zajedno s uljem, bogat je izvor mononezasićenih masti koje spadaju u dobre masne kiseline s blagotvornim djelovanjem na kardiovaskularni sustav. Orašasti plodovi i masna riba poput lososa, sardina i skuše čak su korisni u polinezasićenim mastima, koje su bogate ω-3, posebnom kategorijom korisnih polinezasićenih masti.

Nemasni sir

Kalcij je mineral osobito važan za pravilan rad srca. Najbolji izvor su mliječni proizvodi, no preporuča se preferirati nemasna ili polumasna kako biste izbjegli zasićene životinjske masti koje sadrže.

Sendvič kombinirajte s voćem poput banane, naranče, šljive i grožđica koje su izvori kalija koji doprinosi boljoj regulaciji krvnog tlaka, ali i antioksidansa koji “neutraliziraju” štetne slobodne radikale koji uništavaju tjelesne stanice.

ygeimou.gr

Exit mobile version