Orašaste plodove istoimenog drveta nazivamo kestenom. Širokolisna je vrsta koja se može naći u umjerenim područjima sjeverne hemisfere, Europe, Azije i Sjeverne Amerike.
Pijte “vino od kestena” i ostat ćete dugo mladi i zdravi
Malo je onih koji nisu kušali porciju aromatičnih, ukusnih pečenih kestena. Ali ovi hranjivi orašasti plodovi, koji imaju određene zdravstvene dobrobiti, također mogu biti problem za određene ljude.
Evo nekoliko zdravstvenih prednosti kestena:
Dobar izvor dijetalnih vlakana
Kesteni su bogati dijetalnim vlaknima koja mogu poboljšati probavu, podržati zdravlje crijeva i smanjiti rizik od određenih bolesti, poput bolesti srca.
Bogata nutrijentima
Kesten sadrži vitamine i minerale, uključujući vitamin C, vitamin B6, folat, tiamin, mangan, bakar i kalij.
Antioksidansi
Kesten sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može pomoći u prevenciji bolesti.
Kesteni pomažu kod tromboflebitisa
Regulacija šećera u krvi
Neka istraživanja pokazuju da konzumacija kestena može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.
Sadrži kalij koji je važan za regulaciju krvnog tlaka
Pečeni pitomi kesten sadrži vrlo malo natrija, ali je bogat kalijem, pa se smatra korisnim za osobe s visokim krvnim tlakom.
Tome pridonosi i činjenica da ima izraženo diuretičko djelovanje te doprinosi izbacivanju tekućine kod osoba koje pate od zadržavanja vode u tijelu.
Kuhani kesten je lakše probavljiv od pečenog, ali sadrži nešto manje kalorija. Kuhani kesten sadrži 120 kalorija na 100 grama, a pečeni 190 kalorija na 100 grama.
Iako kesten može biti dobar za većinu ljudi, postoje situacije u kojima bi ga neki ljudi trebali izbjegavati:
Osobe s alergijama
Alergija na kesten je moguća, ali ne toliko česta.
Osobe koje su alergične na orašaste plodove trebaju biti oprezne jer se kesteni ponekad povezuju s alergijskim reakcijama.
Koliko dugo nakon odvikavanja od alkohola jetra se obnavlja?
Osobe s bolestima bubrega
Kesten sadrži određene tvari koje mogu biti problematične za osobe s određenim bolestima bubrega.
U takvim slučajevima savjetuje se konzultirati se s liječnikom prije uvrštavanja kestena u prehranu.
Osobe s dijabetesom
Iako kesten može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, osobe s dijabetesom trebale bi pažljivo pratiti unos ugljikohidrata, pa tako i kestena, te se posavjetovati s liječnikom.
Kao i svaku hranu, važno ju je konzumirati umjereno. Ako imate zdravstvenih problema ili specifičnih prehrambenih potreba, preporučam da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije nego što kesten uvrstite u svoju prehranu./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!