Zagreba Lajfhaki

Ovo je najbolje doba dana za doručak – Svaki sat kašnjenja povećava rizik od srčanog udara za 6%

Nova studija otkriva da je vrijeme doručka jednako važno kao i ono što je u njemu – Saznajte kada je najbolje vrijeme za pojesti najvažniji obrok u danu

Sigurno ste čuli izraz: “Ujutro jedite kao kralj.” Ova fraza nije nimalo slučajna, budući da je doručak smatra se najvažnijim obrokom u danu, jer ga aktivira metabolizam i daje energiju potrebnu za obavljanje zadataka. Možda ste čuli da je izuzetno važno ne preskočiti ovo obrok iz vaše dnevne prehrane. Međutim, jednako je važno što taj obrok uključuje, kao i u koje vrijeme se jede. Nedavna studija objavljena u Nature Communications zaključili su da vrijeme kada jedete svoje obroke – a posebno doručak i večeru – značajno utječe na vaše kardiovaskularno zdravlje.

Što se konkretno tiče doručka, istraživači s francuskog Inrae, Inserma, Universite Sorbonne Paris Nord i Instituta za globalno zdravlje iz Barcelone otkrili su da njegova konzumacija u ranim jutarnjim satima štiti zdravlje srca, dok za svaki sat koji kasnimo s prvim obrokom u danu, rizik za zdravlje kardiovaskularnog sustava povećava se za 6%.

Kako bi došli do sigurnih zaključaka, istraživači su proučavali 103.000 sudionika u razdoblju od 2009. do 2022., s ciljem razumijevanja odnosa između prehrambenih navika i kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati studije pokazali su da raspored obroka utječe na cirkadijalni ritam i, posljedično, šanse za kardiovaskularne rizike, kao što su koronarna bolest srca, hipertenzija, zatajenje srca, poremećaji srčanog ritma i moždani udar.

Povećani rizik bio je povezan i s doručkom kasno ujutro i s njegovim preskakanjem. Sukladno tome, rezultati u vezi večera obroka, pri čemu stručnjaci napominju da što je kasnije obrok pojeden, to je veći rizik za zdravlje srca (28%).

Istraživači su izjavili da “nalazi ističu važnost vremena uzimanja obroka u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Preporučujemo ljudima na doručkuju u 8kako bi se osigurala robusnost srce».

Podsjećamo, u posljednje vrijeme bilježi se porast oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, izazivanje 17,9 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Stoga je pronalaženje načina za rješavanje problema i sprječavanje kardiovaskularnih rizika ključno za zdravlje stanovništva, a istraživači ističu da je odabir pravog vremena za jelo još jedan alat u borbi ljudi za zaštitu srca.

Čitaj više:

Doručak: Recite “ne” jajima i smanjite ovaj zdravstveni rizik – Što preferirati

Jedete li doručak nakon 9 ujutro? Od koje metaboličke bolesti imate rizik od 59%.

Apetit: Što dobivamo kada jedemo bogat doručak

Exit mobile version