Ovo je najbolje vrijeme za doručak kako biste izbjegli rizik od dijabetesa

Profesori i liječnici EKPA-e, gđa Stavroula Pashou i Theodora Psaltopoulou, predstavljaju studiju koja ukazuje na najbolje vrijeme za doručak kako bi se smanjio rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

THE veći kasnojutarnji energetski unos i glikemijsko opterećenje povezani su s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 kod odraslih prema novoj studiji, nedavno objavljenoj u prestižnom međunarodnom znanstvenom časopisu Skrb za dijabetes. Profesori terapijske klinike Medicinskog fakulteta Nacionalno i Kapodistrijsko sveučilište Atena u bolnici Alexandra, Stavroula(Lina) Patiti (docent endokrinologije) i Teodora Psaltopoulou (patolog, prof. terapeutsko-epidemiološko-preventivne medicine) iznijeti glavne točke ove studije.

Istraživači su proveli prospektivnu studiju na 8868 odraslih Hispanjolaca/Latinoamerikanaca (prosječna dob 38,7 godina, 51,5% žena) bez dijabetesa u 4 američke zajednice između 2008. i 2011., koja je uključivala drugi kontrolni klinički pregled između 2014. i 2017. Vrijeme obroka je kategorizirano u 5 vremenskih razdoblja: rano jutro (6:00-8:59 h), kasno jutro (9:00-11:59 h), poslijepodne (12:00-17:59 h), večer (6:00- 23:59) i noću (0:00-5:59). Energetski unos i glikemijsko opterećenje sudionika za svako razdoblje procijenjeni su na početku. Pojava šećerne bolesti utvrđena je na godišnjim kontrolnim pregledima ili na drugom kliničkom pregledu.

Utvrđeno je da svako povećanje unosa energije od 100 kcal i povećanje glikemijskog opterećenja od 10 jedinica u kasnim jutarnjim satima povezano je sa 6% i 7% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2odnosno, bez obzira na ukupni energetski unos, kvalitetu prehrane i druge čimbenike, nije pronađena takva povezanost između energetskog unosa i glikemijskog opterećenja rano ujutro, poslijepodne, navečer ili noću i rizika od dijabetesa.

Premještanje energetskog unosa od 100 kcal s ranog jutra, poslijepodneva ili večeri povezano je s 5% nižim rizikom od dijabetes melitusa. Slično tome, kasnojutarnji prijenos 10 jedinica energetski prilagođenog glikemijskog opterećenja rano ujutro, poslijepodne ili navečer dovelo je do 7%-9% nižeg rizika od dijabetesa. Prema profesorima, ovi novi podaci potvrđuju postojeće dokaze iz međunarodne literature da Konzumiranje hrane rano tijekom dana posebno može pomoći u sprječavanju dijabetesa tipa 2.

Zbog visoke prevalencije predijabetesa i dijabetes melitusa u razvijenim zemljama poput europskih, Europska unija financira intervencije u ovoj populaciji kao što su “Care4Diabetes (C4D): Smanjenje tereta nezaraznih bolesti pružanjem multidisciplinarne intervencije u liječenju načina života za dijabetes tipa 2″. THE europski ona zajedničko djelovanjeSkrb za dijabetes»cilja na unapređenje zdravlja građana država članica Europske unije kroz programe usmjerene na promjenu stila života, posebno na prehranu, tjelovježbu, spavanje i svakodnevno upravljanje stresom. Započet je u veljači 2023., traje 36 mjeseci a sudjeluje ukupno 12 zemalja. U Grčkoj je nadležno tijelo 1. zdravstvena regija Atike (1. zdravstvena regija) u suradnji s EKPA terapeutskom klinikom u bolnici Alexandra.

Pročitajte također:

Je li ovo čarobni eliksir koji mršavi, liječi i daje dobrobit? Nutricionistica ispituje najpoznatiju liječničku mudrost

Dijabetes: Dva SOS poteza koja drže šećer pod kontrolom

Dijabetes: Kada je vrijeme za vježbanje najbolje za regulaciju šećera u krvi

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki