Zagreba Lajfhaki

Ovo je najopasnija namirnica za srce – 150 grama vrtoglavo povećava rizik

Još jedno istraživanje otkriva koja je hrana najopasnija za zdravlje našeg srca. Pogledajte koliko je grama tjedno opasno i što izbjegavati

Globalna studija znanstvenika sa Sveučilišta McMaster otkrila je vezu između konzumacije prerađeno meso i veći rizik od kardiovaskularnih bolestiali isto ne vrijedi za neprerađeno crveno meso i perad.

Kako je navedeno u relevantnoj publikaciji na American Journal of Clinical Nutrition, informacije dolaze iz prehrane i zdravstvenih ishoda 134.297 ljudi iz 21 zemlje na pet kontinenata, koje su istraživači pratili radi podataka o konzumaciji mesa i kardiovaskularnim bolestima.

Nakon što su pratili sudionike gotovo desetljeće, istraživači su to otkrili konzumacija više od 150 grama prerađenog mesa tjedno bio povezan s 46% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i 51% veći rizik od smrti u usporedbi s onima koji nisu konzumirali nikakvo prerađeno meso.

Međutim, istraživači su otkrili da umjerena konzumacija neprerađenog mesa imala je neutralan učinak na zdravlje.

“Dokazi o povezanosti između unosa mesa i kardiovaskularnih bolesti nisu jasni, pa smo željeli bolje razumjeti povezanost između jedenja neprerađenog mesa crveno meso, perad i prerađeno meso sa ozbiljne kardiovaskularne događaje i smrtnostobjašnjava Romaina Iqbal, prva autorica studije i izvanredna profesorica na Sveučilištu Aga Khan u Pakistanu.

“Ukupni dostupni podaci ukazuju na to konzumacija umjerene količine neprerađenog mesa kao dio obrasca zdrave prehrane vjerojatno nije štetan”, rekao je Mahshid Dehghan, istraživač na Institutu za istraživanje zdravlja stanovništva (PHRI) Sveučilišta McMaster.

Studija Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) pokrenuta 2003. prva je multinacionalna studija koja pruža informacije o povezanosti između konzumacije neprerađenog i prerađenog mesa i zdravstvenih ishoda kod ljudi iz zemalja s niskim, srednjim i visokim prihodima.

“Studija PURE proučava šire populacije i obrasci prehrane, što nam omogućuje da pružimo nove dokaze da odvojite učinke prerađenog i neprerađenog mesa“, dodaju znanstvenici.

Napominje se da su prehrambene navike sudionika bilježene putem upitnika o učestalosti prehrane, a prikupljani su i podaci o njihovoj smrtnosti i ozbiljnim kardiovaskularnim događajima. To je omogućilo istraživačima da utvrde korelacije između obrasci konzumacije mesa te kardiovaskularni događaji i smrtnost.

Autori vjeruju da dodatna istraživanja mogu poboljšati sadašnje znanje o odnosu između konzumacije mesa i zdravstvenih ishoda, budući da u ovom slučaju nije bilo jasno što su sudionici s najmanjim unosom mesa jeli umjesto mesa te je li kvaliteta te hrane varirala od zemlje do zemlje.

The zamjena za hranu koja ne uključuje meso može imati implikacije za daljnje tumačenje povezanosti između konzumacije mesa i zdravstvenih ishoda. Ipak, autori studije vjeruju da njihovi nalazi “sugeriraju da treba poticati ograničavanje unosa prerađenog mesa”.

Pročitajte također

Demencija: Meso povećava rizik za 44% – dovoljno je 25 grama

Crveno ili bijelo meso: koje manje podiže kolesterol?

Ukusna hrana koja ugrožava naše srce – 350 grama je opasna količina

Exit mobile version