Tajna blistave kože nije u našoj taštini, već u štandu s voćem – Istraživanja otkrivaju idealnu količinu konzumacije ovog povrća za dobrobit kože
Obavezno imajte velike količine ovog malog povrća kod kuće ako želite impresionirati svojim kuhanjem, ali i svojim licem. Nova istraživanja otkrivaju da su mlade mrkve korisne ne samo za vid, već i za kožu. To tvrde i autori studije samo nekoliko porcija mlade mrkve svaki tjedan dovoljno je da učinite razliku za vašu kožu.
Nova studija predstavljena u PREHRANA 2024svoju vodeću godišnju konferenciju Američko društvo za prehranuzaključio je da ako mala vrećica baby mrkve, koja postaje grickalica mladih odraslih 3 puta tjedno, povećat će razinu karotenoida u njihovoj koži.
Visoke razine karotenoida u koži povezane su s povećanim antioksidativna zaštita i manji rizik od kroničnih bolesti – uključujući rak i bolesti srca. U isto vrijeme, visoke razine karotenoida, ojačati i imunološka funkcija organizma.
Kako izvještava Mary Harper Simmons, njegova studentica Magistar znanosti u nutricionizmu na Sveučilištu Samford i glavni autor studije “prethodne studije pokazale su da se razine karotenoida u koži mogu povećati za jesti tri puta više od preporučene količine voća i povrća dnevno tijekom tri tjedna“, također tvrdi da je „uključivanje mlade mrkve kao međuobrok može značajno povećati nakupljanje karotenoida u koži».
RELEVANTNI ČLANCI
Istraživanje
Šezdeset mladih odraslih nasumično je dobilo upute da konzumiraju kriške jabuke Granny Smith, 100 grama (oko pola šalice) baby mrkve, multivitaminski dodatak koji je sadržavao beta-karoten, ili kombinacija baby mrkve i dodatka tijekom četiri tjedna. Autori su koristili spektroskopski instrument tzv VeggieMeter, kako bi se izmjerili karotenoidi u koži sudionika.
Rezultati:
- The pojedinaca gdje redovito uživali u mladoj mrkvi, imali su povećanje karotenoida za 10%. od kože
- Ovi su rezultati bili viši – povećanje od 21,6 posto – kada pojedinaca konzumirali su mrkvu, u kombinaciji s unosom multivitamina
- The koristi za kožu promatrani su samo kod ljudi koji su konzumirali mlade mrkve
- Kontrolna skupina – ljudi koji su jeli kriške jabuke – nisu vidjeli nikakvu promjenu u razinama karotenoida
- Također, nisu zabilježene promjene u razinama karotenoida na koži među pojedincima koji samo su konzumirali multivitaminski dodatak koji je sadržavao β-karoten.
Pročitajte također:
Devet povrća koje nam više koristi kuhano nego sirovo
Protuupalno povrće koje snižava kolesterol i krvni tlak
Skromno povrće s antikancerogenim djelovanjem koje olakšava probavu