Zagreba Lajfhaki

Ovo su slatkiši bez trunke masnoće – radije ih

Ovo su slastice na žlicu: paprena metvica, bergamot, orah, patlidžan, višnja… Lista je beskonačna, samo da ima apetita za… guljenje i, naravno, obilje šećera za njihovu pripremu.

Upravo je to razlog zašto su bezmasne. I voće je izvor šećera, ali šećer koji se koristi za njihov sirup također je izvor ugljikohidrata.

Slatkiši na žlicu tradicionalna su poslastica u svakom kutku Grčke, ali i u ostalim balkanskim zemljama i Turskoj. Njihova je povijest izgubljena u dubinama stoljeća, a čuvanje voća u medu ili petimeziju uobičajena je praksa još od grčke antike. Uvođenjem šećera od strane Arapa, slatkiši na žlicu poprimili su današnji oblik.

Slastice možemo raditi tijekom cijele godine, koristeći sezonsko voće i povrće.

Svi ostali slatkiši npr. Peciva, sladoledi, peciva imaju i masti i šećera. Masnoća ima 9 kalorija po gramu, a šećer kao ugljikohidrat ima 4 kalorije po gramu.

Stoga žlica slatkiši imaju samo šećer i bez masti. Zato su idealan izbor za sve koji se žele zasladiti s manje kalorija i bez masnoća krivca. Naravno, činjenica da su izvor šećera ne daje vam “zeleno svjetlo” da ih jedete neumjereno.

ygeiamou.gr

Exit mobile version