Zagreba Lajfhaki

Ovo voće za doručak pomaže u borbi protiv demencije i depresije

Smatra se jednim od voća koje može pomoći u smanjenju rizika od razvoja demencije i depresije. Odlučite li ga uvrstiti u svoj doručak vidjet ćete višestruke dobrobiti za svoje zdravlje.

Nedavna studija pokazala je da su jagode pune vitamina C koji jača imunološki sustav. Istodobno se pokazalo da voće može poboljšati pamćenje i raspoloženje kod male skupine pacijenata s demencijom.

Tijekom 12-tjednog kontroliranog ispitivanja, skupina muškaraca i žena u dobi između 50 i 70 godina s inzulinskom rezistencijom podijeljena je u dvije skupine. Jedna grupa je primala placebo, dok je druga dnevno konzumirala 24 grama praha suhih jagoda, što je ekvivalentno otprilike dvije šalice svježih jagoda.

Nakon 12 tjedana, otkriveno je da su se oni u skupini jagoda mogli lakše prisjetiti stvari iz sjećanja te da su imali nižu razinu depresije i manje tjeskobe.

Druga studija je istraživala učinak borovnica na ljudski organizam i došla do sličnih rezultata. Dakle, što jagode i borovnice imaju zajedničko?

Oba sadrže antocijanine, flavonoide koji se obično nalaze u hrani bogatoj pigmentima kao što su grožđe, crveni kupus i (očito) crveno i plavo bobičasto voće. Antocijanini su povezani s prevencijom kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, uključujući demenciju.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da odrasli konzumiraju 1,5 do 2 šalice voća dnevno. Ako razmišljate o dodavanju jagoda u svoj doručak, razmislite i o borovnicama. Dvije šalice borovnica dnevno imaju veću koncentraciju antocijana po gramu od jagoda.

FOXreport.gr

Exit mobile version