Spoj dva različita recepta – skromnog kolača s tahinijem i “desertnijeg” kolača s maslacem od indijskih oraščića – ovaj je prekrasan desert koji obećava da će fascinirati čak i one kojima je ovaj žanr dosadan.
Sočan je, predivno pahuljast i svaki zalogaj spaja zemljani okus tahinija, aromu karamele kokosovog šećera i neospornu privlačnost čokolade. Ukusan je takav kakav jest, ali život je prekratak da bismo stalno preskakali glazuru. Usudi se!
- Porcije: 12
- Priprema: 15 minuta
- Pečenje: 45 minuta
- Vrijeme čekanja: 3 sata
Posuda: kvadratni oblik ili tepsija 25X25cm.
Sastojci za tortu
- 320 ml biljnog napitka bez šećera
- 1 žlica jabučni ocat ili bijeli ocat
- 300 gr. brašno za sve namjene
- 10 gr. prašak za pecivo
- ⅓ kg. soda bikarbona
- ¼ žličice sol
- 240 gr. kokosov šećer
- 90 ml suncokretovog ulja
- 2 kg. ekstrakt vanilije
- 180 gr. prirodni tahini
- 130 gr. kuvertura, nasjeckana
Sastojci za glazuru
- 160 gr. kuvertura, u komadima
- 80 ml vrhnja od kokosa ili biljnog vrhnja
- 2 žlice prirodni tahini
Provedba
- Pripremamo tortu.
- Ulijte ocat u biljni napitak, promiješajte i ostavite sa strane.
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj većoj zdjeli dobro izmiksajte šećer, suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije, tahini i biljni napitak dok ne postanu jednoličnija smjesa.
- Dodajte mješavinu brašna i lagano pomiješajte s marisom, tek toliko da se mokri i suhi sastojci sjedine.
- Dodajte kuverturu i umiješajte je u smjesu.
- Konačnu smjesu ravnomjerno rasporedite na podmazan i papirom za pečenje obložen pleh.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C s ventilatorom oko 45 minuta ili dok čačkalica ili nož zabodeni u sredinu ne izađu čisti.
- Pustite da se ohladi 10-15 minuta i izvadite kalup.
- Pustite da potpuno dođe na sobnu temperaturu 3 sata.
- Pripremite glazuru.
- Kuverturu i vrhnje stavite u inox zdjelu i otopite u vodenoj kupki.
- Kad postanu jednolična čokoladna smjesa, dodati tahini, promiješati i povući.
- Premažite tortu glazurom, ostavite 15-20 minuta da se stegne i poslužite.
- Neglazirana torta se poklopljena drži 5 dana u hladnom dijelu kuhinje, a glazirana poklopljena 4-5 dana u hladnjaku.
madameginger.com