Zagreba Lajfhaki

Pahuljasti pan kolač s tahinijem i čokoladom

Spoj dva različita recepta – skromnog kolača s tahinijem i “desertnijeg” kolača s maslacem od indijskih oraščića – ovaj je prekrasan desert koji obećava da će fascinirati čak i one kojima je ovaj žanr dosadan.

Sočan je, predivno pahuljast i svaki zalogaj spaja zemljani okus tahinija, aromu karamele kokosovog šećera i neospornu privlačnost čokolade. Ukusan je takav kakav jest, ali život je prekratak da bismo stalno preskakali glazuru. Usudi se!

  • Porcije: 12
  • Priprema: 15 minuta
  • Pečenje: 45 minuta
  • Vrijeme čekanja: 3 sata

Posuda: kvadratni oblik ili tepsija 25X25cm.

Sastojci za tortu

  • 320 ml biljnog napitka bez šećera
  • 1 žlica jabučni ocat ili bijeli ocat
  • 300 gr. brašno za sve namjene
  • 10 gr. prašak za pecivo
  • ⅓ kg. soda bikarbona
  • ¼ žličice sol
  • 240 gr. kokosov šećer
  • 90 ml suncokretovog ulja
  • 2 kg. ekstrakt vanilije
  • 180 gr. prirodni tahini
  • 130 gr. kuvertura, nasjeckana

Sastojci za glazuru

  • 160 gr. kuvertura, u komadima
  • 80 ml vrhnja od kokosa ili biljnog vrhnja
  • 2 žlice prirodni tahini

Provedba

  • Pripremamo tortu.
  • Ulijte ocat u biljni napitak, promiješajte i ostavite sa strane.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  • U drugoj većoj zdjeli dobro izmiksajte šećer, suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije, tahini i biljni napitak dok ne postanu jednoličnija smjesa.
  • Dodajte mješavinu brašna i lagano pomiješajte s marisom, tek toliko da se mokri i suhi sastojci sjedine.
  • Dodajte kuverturu i umiješajte je u smjesu.
  • Konačnu smjesu ravnomjerno rasporedite na podmazan i papirom za pečenje obložen pleh.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C s ventilatorom oko 45 minuta ili dok čačkalica ili nož zabodeni u sredinu ne izađu čisti.
  • Pustite da se ohladi 10-15 minuta i izvadite kalup.
  • Pustite da potpuno dođe na sobnu temperaturu 3 sata.
  • Pripremite glazuru.
  • Kuverturu i vrhnje stavite u inox zdjelu i otopite u vodenoj kupki.
  • Kad postanu jednolična čokoladna smjesa, dodati tahini, promiješati i povući.
  • Premažite tortu glazurom, ostavite 15-20 minuta da se stegne i poslužite.
  • Neglazirana torta se poklopljena drži 5 dana u hladnom dijelu kuhinje, a glazirana poklopljena 4-5 dana u hladnjaku.

madameginger.com

Exit mobile version