Zagreba Lajfhaki

Pametna promjena u gljivama koja povećava njihov sadržaj vitamina D

Jednostavan trik u pripremi gljiva može povećati njihov sadržaj vitamina D. Hoćete li probati?

Iako živimo u zemlji s pojačanom osunčanošću tijekom cijele godine, značajan dio stanovništva ima manjak vitamina D, takozvanog vitamina sunca. Razlog za ovaj nedostatak također se krije u načinu života: rad u zatvorenom prostoru, koji je postao norma, smanjuje njegov unos. Kada smo na suncu, tvar zvana 7-DHC apsorbira vitamin D u koži i pokreće potrebne pretvorbe kako bi tijelo moglo iskoristiti ovaj nutrijent.

Ali nije samo tijelo ono koje treba izlaganje suncu da bi se povećala proizvodnja vitamina D, kaže ovlaštena nutricionistica Shyla Cadogan stavite gljive na sunce, njihov sadržaj vitamina D drastično raste. Druge namirnice koje prirodno sadrže vitamin D su losos, sardine, haringe, tuna i goveđa jetra. Gljive su sljedeći najbolji izvor vitamina D nakon gore navedenih životinjskih izvora.

Točnije, vitamin D2 dolazi iz biljnih izvora, dok vitamin D3 dolazi iz životinjskih izvora. Prvi se pretvara u vitamin D3, iako je istraživanje pokazalo da je potonji malo učinkovitiji u povećanju ukupne razine vitamina D Baš kao kad sunce udari vašu kožu, proces proizvodnje vitamina D se aktivira, ovisno o gljivama kada su. izloženi UV zračenju značajno se povećava sadržaj vitamina D2.

Koje gljive odabrati

Postoji mnogo različitih vrsta gljiva koje su se koristile kroz stoljeća zbog svojih vrijednih nutrijenata. Danas se proučavaju njihovi učinci u odnosu na liječenje raka, depresije i hipertenzije.

Što se tiče sadržaja vitamina D, dokazano je da shiitake gljive ne sadrže samo vitamin D2, već i vitamin D3, pa čak i rijedak oblik vitamina D koji se zove vitamin D4, kada su izloženi sunčevoj svjetlosti. Sukladno tome, i portobello gljive pokazalo se da sadrže ovaj jedinstveni oblik vitamina. Postoji vrlo malo literature o vitaminu D4, ali vrijedi napomenuti da se istražuje odnos između gljiva i UV zračenja.

Prave kombinacije

Budući da gljive sadrže malo masti, h dodavanje izvora masti u obrok, poput sira ili maslinovog uljamože pomoći u daljnjem poboljšanju apsorpcije vitamina D. Vitamin D je vitamin topiv u mastima, što znači da koristi mast za učinkovitu apsorpciju i pohranjuje se u masnom tkivu tako da ga tijelo može koristiti kada mu je potrebno.

Da biste postigli najbolji mogući rezultat, narežite gljive prije nego što ih izvadite na sunce za stvaranje veće površine. Ako nemate vremena, stavite ih vani s njihovim oštricama – dnom ‘kišobrana’ – okrenutim prema suncu. Ostavljajući ih na suncu za samo 15 minuta, dok pripremate ostatak obroka, dovoljno je da dobijete zamjetan rezultat. Ako ne planirate kuhati s njima isti dan, samo ih sačuvajte za kasniju upotrebu.

Budući da se dostatna količina vitamina D smatra teškom, nutricionistica ističe da ovakvi savjeti mogu biti iznimno korisni. Uostalom, vitamin D smatra se posebno važnim za zdravlje kostiju i jačanje imunološkog sustava, stoga bi njegovi nedostaci mogli dovesti do pojave različitih bolesti.

Pročitajte također:

Vitamin D: Šest vrijednih savjeta da nam ne nedostaje

Vitamin D: pet najbogatijih namirnica

Demencija: nedostatak ovog vitamina povećava rizik

Exit mobile version