Profesor analitičke kemije na EKPA-i, Nikos Thomaidis, analizirao je koliko su papirnate slamke opasne za naše zdravlje, prateći rezultate novog istraživanja koje pokazuje da sadrže dugotrajne i potencijalno otrovne kemikalije, iako su ekološki prihvatljive.
Kako je profesor rekao ERT-u, perfluoroalkilne tvari (PFAS) sadržane u plastičnim slamkama postale su veliki globalni problem jer se koriste desetljećima.
“Dokazano je da se biomagnificiraju i završe na našem tanjuru. Imaju negativne učinke na ljudsko zdravlje i ekosustav, ali ih je vrlo teško nadomjestiti jer imaju posebna svojstva“, rekao je.
Komentirajući korištenje recikliranog papira u pakiranju hrane, otkrio je da je “već neko vrijeme na meti Europske agencije za sigurnost hrane”, dodavši da “to nisu jedine tvari koje se nalaze u recikliranom papiru”.
I kako je on karakteristično rekao, „idemo s njom riješiti problem zamjena plastike, s recikliranim papirom”, i postoji opravdana zabrinutost. “Mora se dovoljno proučiti“, dodala je profesorica analitičke kemije.
Kako se kemikalije prenose iz pakiranja
“Svako pakiranje koje dođe u dodir s hranom može nešto dati kemijske tvari putem “imigracija“, od materijala u hranirekao je ističući, međutim, da su te količine infinitezimalne u slamkama.
“Trebamo svaki dan imati na umu da koristimo previše kemijskih proizvoda svakodnevne uporabe”, objasnio je, podsjetivši da sve što koristimo ima kemikalije.
“Živimo u kemijskom svijetu” – Koliko minuta korištenja su sigurne papirnate slamke?
“Mi praktički živimo u kemijskom svijetu pa je izloženost kemikalijama stvarnost već mnogo godina. I naravno, to je predmet proučavanja mnogih skupina tijekom vremena i na meti Europske komisije”, dodao je g. Thomaidis. I kao što je rekao “nema tolike opasnosti ako ih koristite 10 ili 20 minuta».
Što se tiče posuđe iz reciklirani papir koji se obično koriste u restoranima brze hrane naglašavao da što više što je hrana toplija to je migracija većadodajući kako je staklena ambalaža najsigurnija.
etnos.gr