Parfe sladoled s okusom karamele

Nevjerojatno ukusan sladoled za čiju pripremu nije potreban aparat za sladoled i koji će zasigurno postati vaša omiljena ljetna navika.

spreman za 40′

Simoni Kafiri

Materijali

200 g šećera + 2 žličice. juha extra

160g blanširani bademi

10-15 glaziranih višanja nasjeckanih

½ litre vrhnja

4 jaja, odvojite žumanjke od bjelanjaka

6 žličica žlica meda*

50g kuvertura, u komadima

1 žličica slatki sok od limuna

1 čašica likera Amaretto

Postupak

Stavite 200 g u lonac. šećera sa šest žlica vode. Kad prokuha, smanjite vatru i ne miješajući žlicom, lagano tresući lonac, ostavite dok ne postane karamel boje meda. Skinite karamel s vatre i dodajte krupno nasjeckane bademe miješajući drvenom kuhačom.

U karamel ulijte 200 ml vrhnja i ponovno stavite na laganu vatru 5 minuta. Dodati komadiće kuverture, promiješati da se otope i ostaviti da smjesa pričeka.

U većoj zdjeli snažno mikserom ili kuhačom za jaja umutite žumanjke s medom, dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte toplo vrhnje s bademima i lagano promiješajte plastičnom kuhačom.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte limunov sok i, dok ne bude sasvim čvrst, dvije žlice šećera. Meringue će biti glatke i sjajne. Meringu umiješajte u smjesu od karamele nježnim kružnim pokretima, odozgo prema dolje, naizmjenično s ostatkom šlaga, kao i likera.

Na kraju u smjesu umiješajte nasjeckane višnje i ulijte u duboku metalnu ili plastičnu posudu s poklopcem koju ste prethodno stavili u zamrzivač da se zamrzne.

Smjesu za sladoled ostavite 2 sata u hladnjaku da se ohladi i zatim je prebacite u zamrzivač. Nakon 45 minuta, kada se počne stezati po rubovima, izvadite ga i snažno promiješajte kuhačom ili pjenjačom, čak i ručnim mikserom. Vratite u zamrzivač.

Nastavite provjeravati sladoled svakih 30 minuta, snažno miješajući svaki put kao i prije, jer se počinje smrzavati. Ovim postupkom, koji će trajati oko 2-3 sata, sladoled se neće kristalizirati i dobit će baršunastu teksturu.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki