Patlidžane polako kuhamo u loncu s paprikom dok ne omekšaju, začinimo listićima svježeg bosiljka i poslužimo s jogurtom i basmati rižom. Jednostavno i ukusno jelo, idealno za obiteljski stol.
Materijali
1 kg Tsakonic patlidžana
3/4 sp. e.p. maslinovo ulje
2 crvene paprike, narezane na kockice
2 srednje suhe glavice luka, sitno nasjeckane
1 žličica slatki šećer
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
6-7 zrelih rajčica, naribanih
4 zrna pimenta
½ pinte. bosiljak, nasjeckani
1 žličica žlice kumina, prah
1 žličica korijandera, u prahu
1 žličica juhe od dimljene paprike
2 oštre žlice juha od tijesta od rajčice, razrijeđena u 400 ml vruće vode
2 kriške ovčjeg jogurta
Sol papar
Za posluživanje
basmati riža, kuhana
nekoliko listova korijandra ili peršina
Postupak
Patlidžane operite, prvo im prerežite peteljke, a zatim svaki na 8 dijelova, prvo po sredini okomito i poprečno, a zatim vodoravno po sredini.
U većem loncu zagrijte pola maslinova ulja i na srednjoj vatri pirjajte paprike i patlidžane okrećući ih drvenom kuhačom sa svih strana dok ne omekšaju i lagano porumene. Izvadite ih iz lonca i prebacite u veliku zdjelu.
U lonac ulijte ostatak maslinovog ulja i pirjajte luk posipan šećerom uz često miješanje dok ne omekša. Dodajte češnjak, naribane rajčice, piment, ostatak začina i tijesto razmućeno u vrućoj vodi i pustite da umak kuha 1-2 minute.
Maknite lonac s vatre, uklonite začine, dodajte pirjane patlidžane, posolite i popaprite te lagano protresite lonac. Vratite lonac na štednjak, smanjite vatru na srednju temperaturu i pirjajte hranu oko 30-40 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju i umak se dobro stegne. Pred sam kraj kuhanja umiješajte listiće bosiljka.
Naše patlidžane poslužimo vruće s 2 žličice. juhe od jogurta u svakom dijelu, nekoliko listova peršina ili korijandera i basmati riža.
časopis za masline.gr