Zagreba Lajfhaki

Patlidžani pečeni u loncu sa paprikom i jogurtom

Patlidžane polako kuhamo u loncu s paprikom dok ne omekšaju, začinimo listićima svježeg bosiljka i poslužimo s jogurtom i basmati rižom. Jednostavno i ukusno jelo, idealno za obiteljski stol.

Materijali

1 kg Tsakonic patlidžana

3/4 sp. e.p. maslinovo ulje

2 crvene paprike, narezane na kockice

2 srednje suhe glavice luka, sitno nasjeckane

1 žličica slatki šećer

4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

6-7 zrelih rajčica, naribanih

4 zrna pimenta

½ pinte. bosiljak, nasjeckani

1 žličica žlice kumina, prah

1 žličica korijandera, u prahu

1 žličica juhe od dimljene paprike

2 oštre žlice juha od tijesta od rajčice, razrijeđena u 400 ml vruće vode

2 kriške ovčjeg jogurta

Sol papar

Za posluživanje

basmati riža, kuhana

nekoliko listova korijandra ili peršina

Postupak

Patlidžane operite, prvo im prerežite peteljke, a zatim svaki na 8 dijelova, prvo po sredini okomito i poprečno, a zatim vodoravno po sredini.

U većem loncu zagrijte pola maslinova ulja i na srednjoj vatri pirjajte paprike i patlidžane okrećući ih drvenom kuhačom sa svih strana dok ne omekšaju i lagano porumene. Izvadite ih iz lonca i prebacite u veliku zdjelu.

U lonac ulijte ostatak maslinovog ulja i pirjajte luk posipan šećerom uz često miješanje dok ne omekša. Dodajte češnjak, naribane rajčice, piment, ostatak začina i tijesto razmućeno u vrućoj vodi i pustite da umak kuha 1-2 minute.

Maknite lonac s vatre, uklonite začine, dodajte pirjane patlidžane, posolite i popaprite te lagano protresite lonac. Vratite lonac na štednjak, smanjite vatru na srednju temperaturu i pirjajte hranu oko 30-40 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju i umak se dobro stegne. Pred sam kraj kuhanja umiješajte listiće bosiljka.

Naše patlidžane poslužimo vruće s 2 žličice. juhe od jogurta u svakom dijelu, nekoliko listova peršina ili korijandera i basmati riža.

časopis za masline.gr

Exit mobile version