Patlidžani u pećnici s umakom od rajčice i posnim sirom

Klasično grčko jelo koje “miriše” na ljeto

Materijali

3 srednja patlidžana

1/2 sp. čaj maslinovo ulje

1 glavica luka nasjeckana

2 češnja češnjaka, otopljena

6 zrelih rajčica, oguljenih i nasjeckanih

2 žlice paste od rajčice

1 žlica nasjeckanih svježih listova bosiljka, plus dodatni mali listovi za posluživanje

2 žlice. smeđi šećer

200 gr. feta, mrvljena

Začinsko bilje po izboru, za posluživanje

Provedba

Patlidžane prerežite po dužini na pola, meso zarežite u obliku križa, posolite i ostavite 30 minuta da malo omekšaju.

U međuvremenu zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte, miješajući, 10 minuta ili dok ne omekša.

Dodajte češnjak i miješajte 1 minutu ili dok ne zamiriše. Dodajte rajčicu, pastu od rajčice, bosiljak, šećer i 1/2 šalice vode.

Kuhajte uz povremeno miješanje 15 minuta i pustite da umak zavrije. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 20 minuta ili dok se ne zgusne. Posolite i popaprite.

Zagrijte pećnicu na 200-180 stupnjeva ventilatora i malo namastite veći pleh.

Isperite patlidžane pod hladnom tekućom vodom i obrišite izvana. Zagrijte polovicu preostalog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Dodajte polovice patlidžana i pržite, s prerezanom stranom prema dolje, 5-8 minuta ili dok ne porumene. Prebacite patlidžane u pripremljeni lim za pečenje.

Prelijte smjesu rajčice preko patlidžana, pokrijte folijom i pecite 30 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju.

Pokrijte fetom i pecite, bez poklopca, 10 minuta. Dodajte još bosiljka i začina.

zvijer vijesti.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki