Klasično grčko jelo koje “miriše” na ljeto
Materijali
3 srednja patlidžana
1/2 sp. čaj maslinovo ulje
1 glavica luka nasjeckana
2 češnja češnjaka, otopljena
6 zrelih rajčica, oguljenih i nasjeckanih
2 žlice paste od rajčice
1 žlica nasjeckanih svježih listova bosiljka, plus dodatni mali listovi za posluživanje
2 žlice. smeđi šećer
200 gr. feta, mrvljena
Začinsko bilje po izboru, za posluživanje
Provedba
Patlidžane prerežite po dužini na pola, meso zarežite u obliku križa, posolite i ostavite 30 minuta da malo omekšaju.
U međuvremenu zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte, miješajući, 10 minuta ili dok ne omekša.
Dodajte češnjak i miješajte 1 minutu ili dok ne zamiriše. Dodajte rajčicu, pastu od rajčice, bosiljak, šećer i 1/2 šalice vode.
Kuhajte uz povremeno miješanje 15 minuta i pustite da umak zavrije. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 20 minuta ili dok se ne zgusne. Posolite i popaprite.
Zagrijte pećnicu na 200-180 stupnjeva ventilatora i malo namastite veći pleh.
Isperite patlidžane pod hladnom tekućom vodom i obrišite izvana. Zagrijte polovicu preostalog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte polovice patlidžana i pržite, s prerezanom stranom prema dolje, 5-8 minuta ili dok ne porumene. Prebacite patlidžane u pripremljeni lim za pečenje.
Prelijte smjesu rajčice preko patlidžana, pokrijte folijom i pecite 30 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju.
Pokrijte fetom i pecite, bez poklopca, 10 minuta. Dodajte još bosiljka i začina.
zvijer vijesti.gr