Zagreba Lajfhaki

Pažnja! Unos željeza iz ove hrane povećava rizik od dijabetesa

Još jedan razlog za smanjenje konzumacije crvenog mesa daje nova studija znanstvenika sa Sveučilišta Harvard

Iako se željezo smatra važnim nutrijentom za pravilno funkcioniranje organizma, trebamo biti oprezni s namirnicama koje biramo, upozorava nova studija. Točnije, veći unos hem željeza, vrste koja se nalazi u crvenom mesu i drugim proizvodima životinjskog podrijetla – za razliku od nehem željeza, koje se primarno nalazi u biljnoj hrani – povezano je s veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Iako je povezanost između željeza u krvi i dijabetesa tipa 2 prijavljena u prošlosti, nalazi studije koju su vodili istraživači sa Harvard TH Chan School of Public Health jasnije definiraju i objašnjavaju ovu vezu: “U usporedbi s prethodnim studijama koje su se oslanjale isključivo na epidemiološke podatke, integrirali smo različite razine informacija, uključujući epidemiološke podatke, konvencionalne metaboličke biomarkere i revolucionarnu metabolomiku. To nam je omogućilo da dobijemo a sveobuhvatnije razumijevanje povezanosti između unosa željeza i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 kao i moguće metaboličke putove koji su u osnovi te povezanosti”rekao je glavni autor dr. Fenglei Wang, znanstveni suradnik u Odjelu za prehranu.

Za studiju, objavljenu u časopisu Nature Metabolism, istraživači su procijenili odnos između željeza i dijabetesa koristeći 36 godina evidencije o prehrani 206.615 odraslih osoba. Konkretno, promatrali su unos različitih oblika željeza sudionika – ukupni, hem, ne-hem, dijetetski (iz hrane) i dodatak (iz dodataka) – i status dijabetesa, dok su kontrolirali druge čimbenike zdravlja i načina života.

Istraživači su također analizirali biološke mehanizme koji podupiru povezanost željeza u krvi s dijabetesom tipa 2 među manjim podskupinama sudionika. Ispitali su metaboličke biomarkere plazme 37.544 sudionika, uključujući one povezane s razinama inzulina, šećerom u krvi, lipidima u krvi, upalom i dva biomarkera metabolizma željeza. Zatim su pogledali metaboličke profile 9024 sudionika, razine metabolita malih molekula u plazmi, tvari koje dolaze iz tjelesnih procesa kao što je razgradnja hrane ili kemikalija.

Prema onome što su zaključili, sudionici u skupina s najvećim unosom hem željeza imala je 26% veći rizik od razvoja dijabetesa tip 2, u usporedbi s onima u skupini s najnižim unosom. Osim toga, istraživači su otkrili da hem željezo predstavlja više od polovice rizika od dijabetesa povezanog s neprerađenim crvenim mesom i skroman udio rizika za različite prehrambene obrasce povezane s dijabetesom.

Studija je također otkrila da je veći unos željeza u krvi povezan s metaboličkim biomarkerima u krvi povezanim s dijabetesom, kao što su više razine biomarkera kao što su C-peptid, trigliceridi, C-reaktivni protein, leptin i markeri preopterećenja željezom, kao i niži razine korisnih biomarkera kao što su HDL kolesterol i adiponektin. Istraživači su također identificirali desetak krvnih metabolita – uključujući L-valin, L-lizin, mokraćnu kiselinu i razne lipidne metabolite – koji su prethodno bili povezani s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

„Ova studija naglašava važnost odabira zdrave hrane u prevenciji dijabetesa. Smanjenje unosa hem željeza, posebno iz crvenog mesa, i h usvajanje prehrane koja se temelji na biljnim izvorima mogle biti učinkovite strategije za smanjenje rizika od dijabetesa” zaključuje dopisni autor Frank Hu, profesor prehrane i epidemiologije na Harvardskoj školi javnog zdravlja TH Chan.

Pročitajte također:

Ovo je najopasnija namirnica za srce – 150 grama vrtoglavo povećava rizik

Saznajte koliko vam vremena “krade” kobasica iz života, a koliko vam daje šaka oraha

Rak prostate: kriva dijeta koja povećava rizik od bolesti

Exit mobile version