Pčelinji polen sprječava srčani udar

Sirovi med, matična mliječ, saće, pa čak i pčelinji otrov korišteni su u drevnim sustavima medicine diljem svijeta. Pčelinji polen je još jedan pčelinji nusprodukt koji se u prošlosti koristio za liječenje niza bolesti, povećanje razine energije i poticanje otpornosti na stres.

Zdravstvene prednosti pčelinjeg polena

Zanimaju vas ljekovite vrijednosti pčelinjeg polena? Evo njegovih glavnih prednosti, prema znanstvenoj literaturi:

• Pomaže u borbi protiv stresa

Pokazalo se da pčelinji polen poboljšava fizičku homeostazu tijekom aktivnosti visokog stresa i poboljšava sportsku izvedbu. Bilo da trenirate za sportski događaj ili se bavite stresnim poslom, pčelinji polen može vas zaštititi od kronične reakcije borbe ili bijega.

• Smanjuje upalu

Određene biljne kemikalije, masne kiseline i drugi spojevi u pčelinjem polenu doprinose njegovom protuupalnom učinku. Jedna studija na životinjama otkrila je da pčelinji pelud smanjuje upalu u slučajevima edema do 75%.

• Može ublažiti simptome alergije

Pčelinji polen može pomoći u ublažavanju simptoma određenih vrsta alergija inhibirajući otpuštanje histamina kao odgovor na alergene. Poticanjem homeostaze i reguliranjem odgovora vašeg imunološkog sustava, pčelinji polen može poslužiti kao prirodni antihistaminik.

• Ublažava simptome povećanja prostate

Studije o ulozi pčelinjeg polena u smanjenju i prevenciji povećanja prostate kod muškaraca nisu brojne. Međutim, studije o peludi kod muškaraca pokazuju da tvar učinkovito smanjuje simptome povećane prostate.

Dr Dimitar Pashkulev: Pčelinji polen je najjači prirodni lijek

• Podržava vaše zdravlje kardiovaskularnog sustava

Studija na životinjama pokazala je da pčelinji polen sprječava srčani udar zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju. Antioksidansi su spojevi sposobni neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje stanica i DNK ako se ne kontroliraju. Tijelo prirodno proizvodi antioksidanse.

Međutim, ta proizvodnja opada s godinama, a oštećenje slobodnih radikala igra ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Iako su potrebna dodatna istraživanja, bogata antioksidativna i protuupalna svojstva pčelinjeg polena mogu promicati bolje zdravlje srca.

Kako pravilno uzimati pčelinji polen?

Pčelinji polen se može konzumirati u sirovom obliku granula. U većini proizvoda u trgovinama zdrave hrane pčelinji polen je osušen, što mu daje čvršću teksturu. Blago je slatkastog okusa, s jedva primjetnom gorčinom. Poput meda, lako se miješa s drugim okusima. Pčelinji polen možete posipati po smoothiejima ili ga pomiješati s medom i dodati u vrući čaj. Namažite svježi pčelinji polen na tost s maslacem od kikirikija ili pospite malo granula na salatu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki