Zagreba Lajfhaki

Pečena svinjetina s umakom od kestena, naranče i vina

Jelo od svinjetine koje će ukrasiti pečat na svečanom stolu.

Gruzije Kofina

Spremno za 2:25′

Materijali

1½ kg rolata od svinjskog buta, u mreži

500 g kesteni, pečeni i oguljeni*

2 srednje glavice luka, debelo narezane

2-3 češnja češnjaka, deblje narezana

1 naranča, oprana, narezana na 5-6 kriški (sa korom)

2/3 šalice crnog vina

1/3 šalice maslinovog ulja + 1/3 za ljusku

2 šalice vode ili temeljca od mesa

2 grančice ružmarina razdvojiti na čuperke

1 žličica sjemenki korijandera

kukuruzno brašno za umak

nekoliko grančica ružmarina za ukras

Sol papar

Savjeti

Kako pripremiti pečene kestene Zagrijte pećnicu na 180°C. Zarežite kestene poprečno s gornje i donje strane i pecite ih 10-15 minuta ili dok im se kožica ne otvori. Premjestite ih u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom na 10 minuta da omekšaju i ogule ih. Procijenite da su očišćeni kesteni upola manji od originala.

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180oC. But pospite solju i paprom. Gravirati u razmacima od 4 cm. but vrhom noža i stavite ploške češnjaka u proreze.

Zagrijte ulje u dubljem loncu ili tavi u koju stane cijeli but i kad se zagrije pecite rolat sa svih strana dok ne porumeni. Izvaditi rolat iz tepsije i ostaviti da se malo ohladi. Uzmite grozdove ružmarina i provucite ih po cijelom kolutu ispod mreže.

Stavite kriške naranče i luk u srednju posudu za umake i stavite roladu na vrh. Pospite kestene i korijander uokolo. U tavu dodajte vodu ili temeljac, prelijte svinjski rolad vinom, a potom i drugom 1/3 šalice ulja. Pokrijte trup.

Pecite jelo u pećnici 1 sat i 30 minuta, okrećući roladu s druge strane na pola pečenja. Zatim otkrijte hranu, pojačajte temperaturu pećnice na 200°C i pecite još 20-30 minuta dok ne porumene. Svinjetinu izvaditi iz tepsije i ostaviti da se malo ohladi. Izvadite naranču iz tave, a ostatak posude držite na toplom.

Izvadite temeljac koji je ostao u tavi, procijedite i izmjerite. Trebalo bi biti oko 2 šalice. Ako je manje, dolijte pola količine s crnim vinom (ostatak će ići s kukuruznim brašnom). Pustite da se kuha na laganoj vatri. Dvije žlice kukuruznog brašna otopite u pola šalice hladne vode i dodajte u umak uz stalno miješanje dok se ne zgusne.

Skinite mrežicu s rolade i narežite na tanke ploške. Stavite ih na veliki tanjur tako da se dodiruju (u obliku domina). Oko mesa stavite luk i kestene i prelijte umakom. Preostali umak poslužite u tanjuriću. Tanjur ukrasite s nekoliko grančica svježeg ružmarina. Obrok popratite pilavom od riže ili griza i miješanom zelenom salatom.

časopis za masline.gr

Exit mobile version