Ove pečene jabuke sa slanim karamel umakom su neodoljive!
Gikasa Xenakisa
Spremno za sat vremena
Materijali
Porcije: 4
Za jabuke
50 gr. maslac
800 gr. kisele jabuke, na sitne kockice
200 gr. smeđi šećer
1 limeta, sok
10 listova svježe metvice
1 prstohvat cimeta
½ prstohvata klinčića
Za crumble
220 gr. maslac 82%
200 gr. bademovo brašno
170 gr. granulirani šećer
200 gr. brašno za sve namjene
2 žličice cimeta u prahu
Za slani karamel umak
120 ml vode
140 ml vrhnja 35%
65 gr. maslac
1 prstohvat soli
Postupak
Crumble: Stavite sve sastojke u zdjelu i mijesite ih rukama dok se sve ne sjedini. Napravite štapić i stavite ga zamotanog u foliju u zamrzivač.
Karamel umak: Stavite šećer u lonac i ostavite na laganoj vatri dok ne postane plavi tamni karamel. Vrlo oprezno ulijte vodu, a zatim vrhnje. Pustite da lagano prokuha i na kraju, kada se karamela otopi i sjedini, maknite posudu s vatre i dodajte maslac i sol.
Jabuke: U loncu otopite maslac i dodajte jabuke i šećer. Dodajte ostale sastojke i pustite da se kuhaju. Čim puste tekućinu rasporedite ih u tepsiju.
Pustite da se smjesa ohladi pa preko kuhanih jabuka naribajte smrznuti crumble na krupnije ribež. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 20 minuta.
Pustite da se crumble zagrije na sobnu temperaturu i poslužite na pojedinačnim tanjurima, preliven slanim karamel umakom.
časopis za masline.gr