Zagreba Lajfhaki

Pečene jabuke s crumbleom od cimeta

Ove pečene jabuke sa slanim karamel umakom su neodoljive!

Gikasa Xenakisa

Spremno za sat vremena

Materijali

Porcije: 4

Za jabuke

50 gr. maslac

800 gr. kisele jabuke, na sitne kockice

200 gr. smeđi šećer

1 limeta, sok

10 listova svježe metvice

1 prstohvat cimeta

½ prstohvata klinčića

Za crumble

220 gr. maslac 82%

200 gr. bademovo brašno

170 gr. granulirani šećer

200 gr. brašno za sve namjene

2 žličice cimeta u prahu

Za slani karamel umak

120 ml vode

140 ml vrhnja 35%

65 gr. maslac

1 prstohvat soli

Postupak

Crumble: Stavite sve sastojke u zdjelu i mijesite ih rukama dok se sve ne sjedini. Napravite štapić i stavite ga zamotanog u foliju u zamrzivač.

Karamel umak: Stavite šećer u lonac i ostavite na laganoj vatri dok ne postane plavi tamni karamel. Vrlo oprezno ulijte vodu, a zatim vrhnje. Pustite da lagano prokuha i na kraju, kada se karamela otopi i sjedini, maknite posudu s vatre i dodajte maslac i sol.

Jabuke: U loncu otopite maslac i dodajte jabuke i šećer. Dodajte ostale sastojke i pustite da se kuhaju. Čim puste tekućinu rasporedite ih u tepsiju.

Pustite da se smjesa ohladi pa preko kuhanih jabuka naribajte smrznuti crumble na krupnije ribež. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 20 minuta.

Pustite da se crumble zagrije na sobnu temperaturu i poslužite na pojedinačnim tanjurima, preliven slanim karamel umakom.

časopis za masline.gr

Exit mobile version