WELLNESS
OLAKŠANJE
Otkrijte omiljene i aromatične biljke koje se mogu boriti protiv dosadne nadutosti i dati vam ravan trbuh
Ono neugodno osjećaj nadimanja u trbuhu, dobro poznata nadutost, izaziva nelagodu, a istovremeno gotovo udvostručuje obujam struka čineći da nam trbuh izgleda velik i navodi nas na neželjene promjene u garderobi.
Nadutost je jedan od najčešćih simptoma sindroma iritabilnog crijeva, najčešćeg probavnog poremećaja koji pogađa odrasle u zapadnom svijetu.
Većina ljudi zna koja hrana izaziva nadutost i izbjegavaju je u pokušaju da se bore s problemom. Ako je problem čest i remeti svakodnevni život oboljelog, preporučuje se posjetiti liječnika i pridržavati se njegovih uputa.
Tradicionalno postoje neke biljke koje ublažavaju simptome i “ispuhuju” natečeni trbuh. Ovdje su prijedlozi iz ljekarne prirode koje možete pokušati uključiti u svoje sveukupne napore da dobijete… ravan trbuh.
Konzumirajte biljke u obliku dekokta – to znači da čajnu žličicu biljke prelijete u šalicu vode i zajedno prokuhate. Nemojte prekoračiti dvije infuzije dnevno
Kovnica
Paprena metvica (Mentha piperita) djeluje na probavu i tradicionalno se koristi za ublažavanje probavnih tegoba, uključujući i simptome sindroma iritabilnog crijeva. Opušta crijeva, ublažava bolove i smanjuje nadutost. Kod mnogih istočnjačkih naroda njegov se uvarak poslužuje nakon jela, jer pomaže probavi i osvježava dah. Uz kamilicu i anis često se nalazi u biljnim mješavinama za napitke koji pomažu probavi.
Orlovi nokti
Ova biljka se smatra dobrim izborom za one koji često pate od probavnih smetnji, imaju bolove u želucu i osjećaju da ih želudac “hvata” kada su pod pritiskom, stresom i tjeskobom. Ima aromu limuna s notama mente. Također se često preporuča u borbi protiv stresa i nesanice.
Kovnica
Menta, kao i metvica, djeluje opuštajuće, “omekšava” želudac te ublažava žgaravicu i nadutost.
Sjeme anisa
Sjemenke anisa djeluju kao antispazmodik i blagi laksativ. Također ublažava bolove u želucu.
Kamilica
Skromna kamilica je dobila ime po niskom rastu – jabuka zemlje. Smatra se jednom od najkorisnijih ljekovitih biljaka, blagog djelovanja koja se preporučuje svima. Nakon obroka od kojeg smo se napuhali, kamilica je idealan uvarak za ublažavanje žgaravice. Osim toga, ima i blagi diuretski učinak.
Hrana koju treba izbjegavati
Hrana koja izaziva nadutost nije ista za sve, ali postoje neke za koje je uočeno da općenito potiču nadutost. Samo moramo saznati što nas od sljedećeg živcira i izbjegavati ih kada planiramo odjenuti usku kombinaciju koja će istaknuti naš trbuh: leća, grah, slanutak, artičoke, šparoge, prokulice, brokula, cvjetača, poriluk, paprika , grašak, krastavci, luk, gazirana pića, kukuruz, proizvodi od cjelovitog zrna pšenice, mlijeko, meki sir, sladoled, pakirana hrana koja sadrži laktozu.
Pročitajte također
Tako ćete uživati u hrani bez nadutosti i probavnih smetnji
Nadutost: Sedam načina da je se zauvijek riješite
Nadutost: Gastroenterolog otkriva 4 stvari koje je uzrokuju