Pet aromatičnih biljaka koje se bore protiv nadutosti i izravnavaju trbuh

WELLNESS
OLAKŠANJE

Otkrijte omiljene i aromatične biljke koje se mogu boriti protiv dosadne nadutosti i dati vam ravan trbuh

Ono neugodno osjećaj nadimanja u trbuhu, dobro poznata nadutost, izaziva nelagodu, a istovremeno gotovo udvostručuje obujam struka čineći da nam trbuh izgleda velik i navodi nas na neželjene promjene u garderobi.

Nadutost je jedan od najčešćih simptoma sindroma iritabilnog crijeva, najčešćeg probavnog poremećaja koji pogađa odrasle u zapadnom svijetu.

Većina ljudi zna koja hrana izaziva nadutost i izbjegavaju je u pokušaju da se bore s problemom. Ako je problem čest i remeti svakodnevni život oboljelog, preporučuje se posjetiti liječnika i pridržavati se njegovih uputa.

Tradicionalno postoje neke biljke koje ublažavaju simptome i “ispuhuju” natečeni trbuh. Ovdje su prijedlozi iz ljekarne prirode koje možete pokušati uključiti u svoje sveukupne napore da dobijete… ravan trbuh.

Konzumirajte biljke u obliku dekokta – to znači da čajnu žličicu biljke prelijete u šalicu vode i zajedno prokuhate. Nemojte prekoračiti dvije infuzije dnevno

Fotografija: iStock

Kovnica

Paprena metvica (Mentha piperita) djeluje na probavu i tradicionalno se koristi za ublažavanje probavnih tegoba, uključujući i simptome sindroma iritabilnog crijeva. Opušta crijeva, ublažava bolove i smanjuje nadutost. Kod mnogih istočnjačkih naroda njegov se uvarak poslužuje nakon jela, jer pomaže probavi i osvježava dah. Uz kamilicu i anis često se nalazi u biljnim mješavinama za napitke koji pomažu probavi.

Orlovi nokti

Ova biljka se smatra dobrim izborom za one koji često pate od probavnih smetnji, imaju bolove u želucu i osjećaju da ih želudac “hvata” kada su pod pritiskom, stresom i tjeskobom. Ima aromu limuna s notama mente. Također se često preporuča u borbi protiv stresa i nesanice.

Kovnica

Menta, kao i metvica, djeluje opuštajuće, “omekšava” želudac te ublažava žgaravicu i nadutost.

Sjeme anisa

Sjemenke anisa djeluju kao antispazmodik i blagi laksativ. Također ublažava bolove u želucu.

Kamilica

Skromna kamilica je dobila ime po niskom rastu – jabuka zemlje. Smatra se jednom od najkorisnijih ljekovitih biljaka, blagog djelovanja koja se preporučuje svima. Nakon obroka od kojeg smo se napuhali, kamilica je idealan uvarak za ublažavanje žgaravice. Osim toga, ima i blagi diuretski učinak.

Hrana koju treba izbjegavati

Hrana koja izaziva nadutost nije ista za sve, ali postoje neke za koje je uočeno da općenito potiču nadutost. Samo moramo saznati što nas od sljedećeg živcira i izbjegavati ih kada planiramo odjenuti usku kombinaciju koja će istaknuti naš trbuh: leća, grah, slanutak, artičoke, šparoge, prokulice, brokula, cvjetača, poriluk, paprika , grašak, krastavci, luk, gazirana pića, kukuruz, proizvodi od cjelovitog zrna pšenice, mlijeko, meki sir, sladoled, pakirana hrana koja sadrži laktozu.

Pročitajte također

Tako ćete uživati ​​u hrani bez nadutosti i probavnih smetnji

Nadutost: Sedam načina da je se zauvijek riješite

Nadutost: Gastroenterolog otkriva 4 stvari koje je uzrokuju

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki