Hipertenzija je najčešći uzrok kardiovaskularnih bolesti koje možemo sami spriječiti. Promjene načina života, usmjerene na prehranu i tjelovježbu, mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Hranjiva prehrana zdrava za srce preporučuje se svim osobama s visokim krvnim tlakom, bez obzira uzimaju li lijekove ili ne.
Istraživanja su pokazala da određene namirnice, osobito one bogate određenim nutrijentima poput kalija i magnezija, snižavaju razinu krvnog tlaka.
U tom kontekstu, pogledajmo pet ukusnih dodataka koje možete dodati svojoj prehrani.
Agrumi
Citrusno voće, poput grejpa, naranče i limuna, može imati veliku moć snižavanja visokog krvnog tlaka. Pune su vitamina, minerala i biljnih spojeva koji mogu pomoći u dobrom kardiovaskularnom zdravlju.
Indikativno je da je petomjesečno istraživanje na uzorku od 101 žene u Japanu pokazalo da je dnevni unos soka od limuna u kombinaciji s hodanjem značajno povezan sa smanjenjem tlaka, što znanstvenici pripisuju sadržaju limunske kiseline i flavonoida u limunu. .
Studije su također pokazale da ispijanje soka od naranče i grejpa može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Međutim, grejp i sok od grejpa mogu interferirati s antihipertenzivnim lijekovima, stoga se posavjetujte s liječnikom prije nego što dodate ovo voće svojoj prehrani.
Losos i druge masne ribe
Masna riba izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju važne dobrobiti za zdravlje srca – pomažu u snižavanju razine krvnog tlaka smanjujući upale i čimbenike koji sužavaju krvne žile.
Istraživanja su povezala veći unos ribe bogate omega-3 masnim kiselinama s nižim razinama krvnog tlaka i manjim rizikom od hipertenzije.
Sjemenke bundeve
Možda su male veličine, ali velike snage.
Sjemenke bundeve su koncentrirani izvor hranjivih tvari važnih za kontrolu krvnog tlaka, uključujući magnezij, kalij i arginin — aminokiselinu potrebnu za proizvodnju dušikovog oksida, koji je neophodan za opuštanje krvnih žila i snižavanje krvnog tlaka.
Bučino ulje pokazalo se i kao snažan prirodni lijek za visoki krvni tlak. Studija na 23 žene otkrila je da tri grama bučinog ulja dnevno tijekom šest tjedana dovode do značajnog smanjenja krvnog tlaka u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Bobice
Bobičasto voće povezuje se s nizom impresivnih zdravstvenih prednosti, uključujući njihovu sposobnost smanjenja čimbenika kardiovaskularnih bolesti kao što je hipertenzija. Bogat je izvor antioksidansa, uključujući antocijane – pigmente koji bobicama daju jarku boju.
Laboratorijski je dokazano da antocijanini povećavaju razinu dušikovog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koje sužavaju krvne žile. Međutim, potrebna su daljnja klinička istraživanja kako bi se potvrdio ovaj mogući mehanizam.
Borovnice, maline i jagode također se povezuju s povoljnim učinkom na smanjenje visokog krvnog tlaka.
Jogurt
Jogurt je bogat hranjivim tvarima i mineralima koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka, uključujući kalij i kalcij.
Pregledom 28 studija utvrđeno je da je konzumiranje 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno povezano s 13% nižim rizikom od visokog krvnog tlaka, a da je povećanje unosa mliječnih proizvoda za 200 grama dnevno povezano sa 5% smanjenjem rizika od hipertenzije.
ygeiamou.gr