Vrlo ukusna pita, s obilnim nadjevom koja uz hladnu salatu može biti kompletan obrok
Spremno za 2:10′
Gruzije Kofina
Materijali
1 paket tradicionalne seoske pite
1 pile, kuhano i otkošteno
1 šalica naribane fete
250 g narezane gljive
1 veliki luk, nasjeckan
1 režanj češnjaka nasjeckan
1 crvena paprika narezana na kockice
2 zelene paprike narezane na kockice
1/3 šalice bijelog vina
malo ribanog muškatnog oraščića
2 razmućena jaja
1 šalica nasjeckanog peršina
Sol papar
½ šalice maslinovog ulja
3 žličice žlice otopljenog maslaca
1 žumanjak razmutiti sa 2 žlice vode
sezam
Postupak
Izvadite piletinu, narežite je na kockice i ostavite sa strane.
U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk, češnjak i papriku dok ne omekšaju. Dodajte gljive i pirjajte još 5 minuta. Posolite, popaprite i ugasite u vinu. Maknite tavu s vatre, pomiješajte s piletinom i ostavite smjesu da se ohladi.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C i pomiješajte otopljeni maslac s preostalim maslinovim uljem. Dugu tavu premažite maslacem. Složite pola listova tako da ih jedan po jedan mažete smjesom koju ste pripremili i uz pomoć kista.
U nadjev dodajte jaja, feta sir i peršin i dobro promiješajte. Nadjev ravnomjerno rasporedite po listovima i preostalim listovima prekrijte pitu koju također premažite otopljenim maslacem i maslinovim uljem.
Oštrim nožem izrežite pitu na komade. Površinu pite premažite smjesom od žumanjaka i pospite sezamom.
Pecite pitu u pećnici jedan sat ili dok ne porumeni. Prvih pola sata imate pokriveno aluminijskom folijom da se ne bi brzo obojilo. Pitu poslužite toplu režući je na komade.
časopis za masline.gr