Možda ste naišli na jednu od najnovijih studija japanskih znanstvenika s Fakulteta prirodnih znanosti i Prefekturnog sveučilišta u Osaki.
Upravo su oni razjasnili da različite vrste mesa sadrže antioksidanse koji sprječavaju razvoj demencije.
Ovi podaci objavljeni su u popularnom medicinskom časopisu. Tijekom istraživanja znanstvenici su pronašli tvar pod nazivom imidazol depeptid (IPD) u uzorcima piletine, govedine i svinjetine. Dokazano je da se te tvari stvaraju u tijelu i životinja i ljudi.
Autori studije uvjeravaju da su to antioksidansi i da mogu ublažiti umor i zaštititi osobu od demencije.
Zaboravite ova pića – povećavaju rizik od demencije
Osim dotičnog depeptida, u uzorcima mesa pronađene su i druge slične tvari, ali s jednim atomom kisika više nego u uobičajenim.
Istraživači su pokazali da biokemijske funkcije dotičnih tvari imaju sposobnost izdvajanja teških metala iz tijela.
Prije nekog vremena postalo je jasno da IPD može spriječiti razvoj bolesti povezanih s oksidativnim stresom.
To su dijabetes melitus, ishemija, rak, Alzheimerova bolest i druge teške kronične bolesti. Tijekom istraživanja sadržaj IPD-a pronađen je iu mesu kitova.