Zagreba Lajfhaki

Piletina i govedina štite od demencije?

Možda ste naišli na jednu od najnovijih studija japanskih znanstvenika s Fakulteta prirodnih znanosti i Prefekturnog sveučilišta u Osaki.

Upravo su oni razjasnili da različite vrste mesa sadrže antioksidanse koji sprječavaju razvoj demencije.

Ovi podaci objavljeni su u popularnom medicinskom časopisu. Tijekom istraživanja znanstvenici su pronašli tvar pod nazivom imidazol depeptid (IPD) u uzorcima piletine, govedine i svinjetine. Dokazano je da se te tvari stvaraju u tijelu i životinja i ljudi.

Autori studije uvjeravaju da su to antioksidansi i da mogu ublažiti umor i zaštititi osobu od demencije.

Zaboravite ova pića – povećavaju rizik od demencije

Osim dotičnog depeptida, u uzorcima mesa pronađene su i druge slične tvari, ali s jednim atomom kisika više nego u uobičajenim.

Istraživači su pokazali da biokemijske funkcije dotičnih tvari imaju sposobnost izdvajanja teških metala iz tijela.

Prije nekog vremena postalo je jasno da IPD može spriječiti razvoj bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

To su dijabetes melitus, ishemija, rak, Alzheimerova bolest i druge teške kronične bolesti. Tijekom istraživanja sadržaj IPD-a pronađen je iu mesu kitova.

Exit mobile version